A leggyakoribb hibák, amiket az állásinterjún elkövetünk

Egy új kutatásból kiderült, hogy a munkáltatók fele már öt perc után meg tudja állapítani, van-e szükség a jelentkezőre vagy sem. Összeszedtük, hogy mire figyeljen az állásinterjún!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
munkahely
2016. január 29. Vajda Boglárka

Egy új kutatásból kiderült, hogy a munkáltatók fele már öt perc után meg tudja állapítani, van-e szükség a jelentkezőre vagy sem – adta hírül a Fast Company. Felsoroljuk, hogy mire kell figyelnie, hogy bekerüljön a top jelöltek közé.


Hogy mire figyeljen, amennyiben munkát szeretne váltani 2016-ban? A Harris Interactive a Carrier Builderrel karöltve 2595 humánerőforrás menedzser és felvételiztető bevonásával készített tanulmányt, arról kérdezve a legfőképp a privát szektorban dolgozókat, hogy melyek a legnagyobb hibák, amiket az álláskeresők elkövetnek.

Füllentés, arrogancia és izzadás, szevasz!

A munkáltatók 69%-a állítja, hogy azonnal leveszi, ha hazudnak neki, és ezzel el is játszotta az esélyeit a felvételiző. Az őszinteség tehát fontos kezdve az iskoláinktól egészen addig, hogy kirúgtak-e az előző állásunkból. Nem is beszélve a “Mi a legnagyobb gyengesége?” kérdésről, amin a jelentkezők nagy része azonnal elbukik. Ifj. Russel Reynolds, a Heads: Business Lessons from an Executive Search Pioneer (Üzleti leckék egy profi fejvadásztól) című könyvében azt javasolja, hogy óvakodjunk a féligazságoktól is (“Túl kemény magammal szemben!), és inkább olyan válaszokat adjunk, amik önreflexiót sugároznak. “Legyen magabiztos abban, hogy a gyengeségei nem jelentenek hátrányt a többi jelentkezővel szemben, és mutassa meg, hogy már dolgozik a hibáin, valamint mondja el, hogyan.”

Lehet, hogy lesz akinek ez újdonság, de a felvételiztetők nagy részénél (68%-ánál) kizáró ok, ha a jelölt megszakítja a beszélgetést telefonálással; 60%-uk vallja úgy, hogy az arrogáns vagy követelődző delikvenseket is azonnal kiszűri, és a megkérdezettek felénél az izzadás és a nem megfelelő öltözet is az azonnali nemmel egyenértékű. Ugyanitt jegyeznénk meg, hogy nem véletlen a ruha teszi az embert kifejezés. Általános vélekedés, hogy nem feltétlenül kell megfelelni az elterjedt kiskosztümös közhelyeknek, a lényeg, hogy vizuálisan sugározza, hogy rendben és egyben van, és ennek egyik eszköze éppenséggel a külső megjelenés. Ja, és ön is jobban érzi majd magát a bőrében, ami nem hátrány egy ilyen szituációban.

Testbeszéd

“Felkészülni egy interjúra valamivel jobban kell annál, semmint kiguglizzuk a legáltalánosabb interjúkérdéseket” – állítja Rosemary Haefner a CareerBuilder munkatársa. “A jelölteknek már az első pillanatban jó benyomást kell keltenie, ismernie kell a céget, biztosan tudnia kell, ő a legjobb választás az adott állásra, és muszáj figyelnie a testbeszédre” – tette hozzá.  Nem gondolná, hogy fontos a testbeszéd? Lárifári. A megkérdezett szakemberek tíz nagyon durva hibát is fel tudnak sorolni, ezekből 67%-uknál az első helyen végzett az, ha nem nézünk a felvételiztető szemébe, de ha valaki nem képes mosolyogni, 39%-uknál szintén nagy baj.

Ezen kívül még a kínos, ha

    játszunk valamivel az asztalon
    görnyedt, rossz pozícióban ülünk
    túl sokat mocorgunk a székben
    keresztbe tesszük a kezünk
    hajunkkal játszunk vagy piszkáljuk az arcunkat
    túl lazán/erősen rázunk kezet
    túl sokat gesztikulálunk (ezt a tévés riporterek is elsajátíthatnák)