Családháló

Kezdőoldal Háttér A legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök – miből vegyünk biót?

A legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök – miből vegyünk biót?

A hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség, gyümölcs. Ha biztosra akarunk menni, érdemes biót vagy megbízható termelőtől származót választani legalább a notóriusan szennyezett fajtákból, mint a saláta vagy a szőlő.

Írta: Gyarmati Orsolya,

A hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség, gyümölcs. Ha biztosra akarunk menni, érdemes biót vagy megbízható termelőtől származót választani legalább a notóriusan szennyezett fajtákból, mint a saláta vagy a szőlő.


Korábbi vizsgálatok alapján jelentettünk meg „Miből együnk biót? – A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről“ címmel egy áttekintést arról, hogy a hazai boltokban mely zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék tartalmaznak gyakran és melyek ritkán növényvédőszer maradékokat. Most megnéztük, hogy mennyiben változott a helyzet azóta.

Az EFSA 2015. évi jelentése szerint a Magyarországon 2013-ban vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 46,8%-a tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5%-a pedig a határérték fölött. További 0,4%-ban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak leginkább a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái nem feleltek meg.” A Greenpeace posztjában további információkat is találtok. A 2012-ben közzétett 2009-2011-es vizsgálatok során 54 esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot.

Az 54 termékből 29 volt külföldi, ebből 22 EU-n kívüli és 24 volt hazai (egy termék származása nem ismert). Leginkább uborka, paprika, fejes saláta, retek, köszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget, ami nagyban átfed a korábbi adatokkal.

Az utóbbi évek méréseiből nehéz lenne trendeket levonni a mérések kis számára való tekintettel. Továbbá nem minden terméktípust vizsgáltak azonos mértékben, hisz a hatóságok az érzékenyebb termékeket alaposabban veszik górcső alá.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Tedd a maradékot a dobozba!

Vajon hány kiló ételt dobunk ki akár egyetlen hét alatt? Olyanokat, amik még ehetőek lennének, csak nincs mondjuk két napja...

Close