A legtipikusabb szülői hibák

Azt senki nem mondta, hogy könnyű lesz. De miért nehezítjük meg még jobban a saját helyzetünket? Összeszedtünk néhány tipikus hibát, amelyekbe elég könnyű beleesni kezdő szülőként, habár rutinosként sem túl nehéz... Pedig a lelki békénk érdekében nem kéne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 14. Gyarmati Orsolya

Azt senki nem mondta, hogy könnyű lesz. De miért nehezítjük meg még jobban a saját helyzetünket? Összeszedtünk néhány tipikus hibát, amelyekbe elég könnyű beleesni kezdő szülőként, habár rutinosként sem túl nehéz… Pedig a lelki békénk érdekében nem kéne.


1. Folyton mások tanácsára hallgatunk

Na jó, ez most kivétel, amit érdemes megfontolni. Szóval felesleges túl sok véleményt meghallgatni, elolvasni. Jól teszed, ha szelektálsz a tanácsadók között. Természetesen meghallgatjuk a tapasztaltabb anyukák, nagynénik, nagymamák, barátnők véleményét, de azért ne töröljük ki teljes mértékben a saját megérzéseinket, ösztöneinket se. A mai világban, amikor az ember megszeppent, bizonytalan lányának az internetes kereső és a közösségi oldal a legfőbb tanácsadója, elég könnyű elveszni és folyamatosan ellentétes nézetekbe ütközni. Mindamellett gyereket nevelni nagyjából annyiféleképpen lehet, ahány gyerek és szülő van…

2. Eljátsszuk, hogy urai vagyunk a helyzetnek

Nemrég hoztunk világra egy emberkét, akivel próbálunk egymásra hangolódni, igyekszünk egymást megismerni, és hát finoman szólva nem mindig zökkenőmentes a kommunikáció. Úgy is mondhatjuk, sok a találgatás. Nem beszélve arról, hogy a kisbabák, persze nem szánt szándékkal, de sokszor keresztbe tesznek: nem alszanak, vagy nem akkor, amikor szeretnénk; túlreagálják a helyzetet, ha bevásárolni visszük őket; és hát általában csak magukra gondolnak (mert ugye másra még nem nagyon tudnak), ami életkori sajátosság. Az is elég kellemetlen, ha hisztizni kezd a gyerek a játszótéren, de ők már csak ilyenek, nincs más eszközük. Szóval jobb, ha beletörődünk, hogy egy időre a baba kezében van az irányítás, és nem a miénkben.