A légzésfigyelő nem előzi meg a bölcsőhalált!

Amikor kisbaba érkezik a családba és a szülők beszerzik a szükséges kellékeket, biztosan szembetalálkoznak a légzésfigyelővel. És ilyenkor felmerül a kérdés: vegyünk vagy ne vegyünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 05. bencze.aron

Amikor kisbaba érkezik a családba és a szülők beszerzik a szükséges kellékeket, biztosan szembetalálkoznak a légzésfigyelővel. És ilyenkor felmerül a kérdés: vegyünk vagy ne vegyünk?


Nem olcsó, viszont ha azt nézzük, hogy akár életet menthet, több gyereket is kiszolgálhat, és később, ha már nincs rá szükségünk, eladhatjuk, a légzésfigyelő máris vonzóbb találmány. A legtöbb Porontyos anya vett, nem tudjuk, mi az országos átlag, de nálunk szinte mindenki beruházott egy légzésfigyelőbe. Csakhogy valóban életet menthet? Hát, rossz hírünk van. Azt szoktuk gondolni, mi legalábbis ezt gondoltuk, amikor megvettük, hogy a légzésfigyelő a bölcsőhalál ellen biztosít. Csak ez sajnos a kutatási adatok szerint nem igaz, illetve ebben a formában nem igaz.

A légzésfigyelő önmagában nem ment életet, amint arra számos ország állami egészségügyi szerve fel is hívja a figyelmet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét.

Az FDA, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Ügynöksége például azt közli, hogy nincs birtokában olyan tudományos adatnak, amely igazolná, hogy valóban hatásosak azok a termékek és készülékek, amelyek a SIDS megelőzését ígérnék. A brit NHS (kb: Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a Department of Health (Egészségügyi Minisztérium) közös, a bölcsőhalál megelőzéséről szóló kiadványa is azt közli, nincs adat arra, hogy a légzésfigyelők megelőznék a hirtelen csecsemőhalált.

Miből ered a félreértés?

Hogy mi az oka ennek az igen elterjedt félreértésnek? Az, hogy sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

Csakhogy, bár sokan, sokáig kutatták, ezt az összefüggést nem sikerült bizonyítani. Vagyis, a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg apnoe. Orvos kollegánk ezt így foglalta össze nekünk, laikusoknak is érthető nyelven: