A magyar segítőkészség afrikai gyermekek jövőjén változtat

Az Afrikáért Alapítványt 2002-ben egy Magyarországon teológiát tanuló kongói fiatalember alapította, s az egyszeri segélyezés helyett hosszú távú segítséget igyekszik nyújtani az afrikai szegénynegyedek gyermekeinek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 23. Gyarmati Orsolya

Az Afrikáért Alapítványt 2002-ben egy Magyarországon teológiát tanuló kongói fiatalember alapította, s az egyszeri segélyezés helyett hosszú távú segítséget igyekszik nyújtani az afrikai szegénynegyedek gyermekeinek.


A segítség kulcsát az oktatásban látta: mára az alapítvány iskolát és árvaházat működtet Kongóban, lehetőséget nyújtva ezzel több száz gyermeknek.

Az alapítvány évek óta iskolát és árvaházat működtet Kongóban – ismertette a Rádió Orient műsorában Nsosso Espérance, az Afrikáért Alapítvány munkatársa. A College Otthniel általános és középiskola 6-6 osztályon keresztül biztosítja a gyermekek oktatását, különböző szakokon. A tanulók kereskedelmi, gimnáziumi, szabás-varrás szakok közül választhatnak, és az iskola végeztével rögtön munkába állhatnak. A gimnáziumi szakon tanulók többsége egyetemi tanulmányokra is vágyik.

A Kinshasa szegénynegyedében működő iskola a környéken élő gyereket gyűjti össze, akik e lehetőség nélkül valószínűleg sosem vennének részt oktatásban. Az Afrikáért Alapítvány munkatársai ellátogatnak a gyerekek családjához, felmérik helyzetüket, illetve a gyerekek- szülők elkötelezettsége szerint tandíj-támogatást is tudnak adni.

Az Afrikáért Alapítvány munkatársa elmondta, egészen más az oktatáshoz való viszony Afrikában, egyáltalán nem megszokott, hogy egy gyermek napi rendszerességgel iskolába járjon. ‘Már az is sokat számít, ha a gyermek egy évet eltölt az iskolapadban’ – hívja fel a figyelmet Nsosso Espérance.

Az iskola mellett működtetik a La Providence Árvaházat is, mely tizenegy gyereknek biztosít otthont. Nem hagyományos árvaházként működik, a lakókat, 2008-ban vették magukhoz, s addig biztosítják mindennapjaikat, míg ki nem kerülnek a munka világába. A tizenegy gyermek ma már kamaszodik, szakmát választ – meséli Espérance.

Munkájuk gyümölcsét sikertörténetekben mérik, Tshava nevű gondozottjuk jövőre végez az orvosi egyetemen, szakmai gyakorlatát végzi a helyi kórházban. A szegények orvosa kíván lenni. ‘Ebben mérhető a mi tevékenységünk: megváltoztatjuk ezeknek a gyerekeknek a jövőjét.’ – húzta alá.

Mind a diákok, mind az árvák tekintetében virtuális örökbefogadási programot működtetnek, mely során havi rendszerességgel lehet támogatni afrikai rászoruló gyerekeket. A felajánlandó összeget a támogató választja meg, cserébe a gyermekek eredményeit, fényképeit eljuttatják hozzá, így végigkövetheti egy gyermek életútját, nyomon követheti fejlődését. Ez a fajta komplex átláthatóság különösen fontos az alapítványnak – húzta alá Nsosso Espérance.

A közelmúltban két pályázatot is nyertek: az iskola második szárnyának felépítésére pályáztak a Külügyminisztériumhoz. Mára az építkezés befejeződött, az alapítvány honlapján ‘tégláról téglára’ végigkövethettük a folyamatot. Sikerült egy plusz termet is kialakítaniuk, így már óvodásokkal is tudnak foglalkozni. A másik elnyert pályázat víztisztítással, szanitációval foglalkozik.