A magzat tüdejében történő molekuláris folyamat indítja meg a szülést

A Southwestern Medical Center kutatóinak sikerült azonosítaniuk két olyan fehérjét a magzati tüdőben, amely felelős a szülés megindulásáért.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 12. Gyarmati Orsolya

A Southwestern Medical Center kutatóinak sikerült azonosítaniuk két olyan fehérjét a magzati tüdőben, amely felelős a szülés megindulásáért.


Azt már korábbi kutatások is megállapították, hogy a magzat szervezetéből érkezik az a jel, ami megindítja a vajúdást, de egészen idáig a szakemberek nem tudták pontosan, milyen molekuláris mechanizmusok felelősek ezért. A Southwestern MC biokémikusai azonban nemrég egereket vizsgálva azonosítottak a tüdőn egy ún. felületaktív komponenst (surfactant), amelyhez a szülés megindulása köthető. (SRC-1,SRC-2), amelyek a magzat tüdejében találhatóak. A surfactant egy olyan anyag, amely a magzat tüdejéből választódik ki, és születés után a tüdő működésének beindulásáért is felelős.

„A kutatási eredmény egyértelműen alátámasztotta azt a feltételezést, hogy a magzattól függ a vajúdás és a szülés kezdetének ideje”, mondta Dr. Carole Mendelson, biokémia-professzor, a kutatás vezetője. „Azáltal, hogy megismertük azt a tényezőt, ami normális időben (kb. a 40. héten) beindítja a méhösszehúzódásokat, nagyobb esélyük van arra, hogy megakadályozzuk a koraszüléseket.”

Az Egyesült Államokban minden 9. kisbaba koraszülöttként (értsd: a 37. hét előtt) jön a világra. A koraszülött babáknál nagy eséllyel alakulnak ki légzési nehézségek, agyi  görcsök, krónikus tüdőbetegség, vagy gyenge látás.

A kutatás arra is rámutatott, hogy ha túl kevés SRC-1 és SRC-2 termelődik a magzat tüdejében, az több héttel is késleltetheti a szülés időpontját. A további tervezett kutatások arra fognak koncentrálni, hogyan lehet pontosan definiálni a magzat által kibocsájtott jeleket, hiszen ez sokat segíthet abban, hogy hogyan lehetne megakadályozni a koraszüléseket.