A megcsonkított gyerekek több pénzt koldulnak össze

Az adakozás, az alamizsna adása számos pakisztáni muzulmán számára nagylelkű cselekedet. Ezt használja ki a koldusmaffia, ami gyerekek ezreit kényszeríti arra, hogy - miután megcsonkítják őket -  rabszolgaként tengessék életüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 10. Gyarmati Orsolya

Az adakozás, az alamizsna adása számos pakisztáni muzulmán számára nagylelkű cselekedet. Ezt használja ki a koldusmaffia, ami gyerekek ezreit kényszeríti arra, hogy – miután megcsonkítják őket –  rabszolgaként tengessék életüket.


Kegyhelyek Pakisztán minden városában nagy számmal találhatóak. Az iszlám szerint ezek a helyek szentek, éppen ezért hatalmas számú hívő látogatja őket nap mint nap. Ezek a helyek mágnesként vonzzák a koldusokat is, különösen a gyerekeket, a zarándokok pedig úgy tartják, ha adakoznak a szegényeknek, imájuk nagyobb “eséllyel” hallgattatik meg.

Az eredmény: rengeteg gyereket rabolnak el nap mint nap és válnak a koldusmaffia árucikkévé. Mohammed Ali, a Roshni Segényvonal karitatív szolgálat alapítója szerint az elrabolt gyerekek haját leborotválják és a zarándokhelyek közelében kényszerítik őket koldulásra. A kéregetés annyira megszokott az ilyen helyeken, hogy a rendőrség sosem avatkozik közbe.

A tapasztalat szerint az a koldus kapja a legtöbb alamizsnát, akinek a legfeltűnőbb a testi hibája. Éppen ezért, tragikus módon számos esetben csonkítják meg a gyerekeket: levágják az egyik végtagjukat, kinyomják a fél szemüket. Előszeretettel vadásznak olyan gyerekekre is, akik már eleve nyomorékok. A lényeg, hogy szánalmat keltsenek másokban, és minél több pénzt kolduljanak össze.

A gujarati Szent Doley Shah sírja az egyik legkedveltebb zarándokhely. Ez a város egyik központja és rengeteg embert vonz, főleg nőket, akik termékenységért imádkoznak. Ugyanakkor mindenki ismeri az egérlegendát is, amely szerint, ha itt imádkozik valaki gyermekáldásért, hamarosan megfogan a baba, de úgy fog kinézni, mint egy egér.

Természetesen a dolognak megvan a tudományos magyarázata: Qasim Mehdi, genetikus szerint Pakisztánban elképesztően magas a rokonházasságok száma, aminek következtében rengeteg a genetikai rendellenességgel született gyerek is. “Régen hagyomány volt az így született gyermekeket egy-egy zarándokhelyen otthagyni”, mondja az orvos. Noha ezt a gyakorlatot mára betiltották, a kolduló gyerekek száma nem csökkent. Csak éppen az elhagyott, kirakott gyerekeket az elrabolt és kéregetésre kényszerített gyerekek váltották fel.

Mohammed Ali kulturális és szociális változást sürget. “A bűnöző bandákat kézre kellene keríteni, a felületesség azonban hatalmas gond”, mondja. “Meg kell tanítanunk az embereket arra, hogy az iszlámban semmi sem biztat arra, hogy kirakjuk a beteg gyerekünket egy zarándokhelynél, vagy adakozzunk egy olyannak, akit arra kényszerítettek, hogy kéregessen.”

Szerencsére ma már egyre több szervezet foglalkozik azzal, hogy gátat szabjon a gyerekkereskedelemnek és az összes ezzel járó tragikus következménynek. Az egyik ilyen szervezet a Stop Child Begging, amelynek munkatársai felmérték azoknak a civil csoportoknak az aktivitását, tevékenységét, akik gyerekek védelmével foglalkoznak, összegyűjtötték azoknak az ingyenes menedékhelyekneka listáját, ahová ezeket a gyerekeket irányítani lehet és mindenkit arra kérnek, ne adjanak a gyerekeknek pénzt. Az indiai kormány által működtetett, napi 20 órában ingyenesen hívható telefonvonal is segíti a munkájukat, s talán ezzel többet is segít, mint a gyermekmunkát tiltó törvényével, azt ugyanis képtelen betartatni.