A megszorítások több millió európait dönthetnek nyomorba

Megdöbbentő előrejelzés látott napvilágot. A brit Oxfam segélyszervezet szerint 2025-re, tehát csupán 12 év múlva akár 25 millió európait is fenyegethet a nyomorba süllyedés veszélye, ha a kormányok tovább erőltetik megszorításaikat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 13. Szaurella

Megdöbbentő előrejelzés látott napvilágot. A brit Oxfam segélyszervezet szerint 2025-re, tehát csupán 12 év múlva akár 25 millió európait is fenyegethet a nyomorba süllyedés veszélye, ha a kormányok tovább erőltetik megszorításaikat.


Az Oxfam nem kertel, erkölcsi és gazdasági képtelenségnek nevezi ezt a politikát – adja hírül a The Daily Telegraph. Natalia Alonso, az Oxfam európai kirendeltségének vezetője szerint csak az európai felső tízezer nyer a megszorításokkal, akiknek a mások számára oly nehéz években is csak gyarapodott a vagyona. Sok veszélyt tartogat ez az elszegényedési folyamat. 

Görögország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság szembesül leginkább az erőszakos megszorító intézkedések rémével. Ha vezetőik nem változtatnak irányt, társadalmuk a világ legegyenlőtlenebbje közé fog tartozni. Amennyiben  mértéktelenül alkalmazzák gazdasági szigorító intézkedéseket, akár 15-25 millió európait tesznek ki az elszegényedés veszélyének – figyelmeztet az Oxfam.

Alonso szerint az erőszak csökkenti a társadalmi biztonságot, az egészségre és az oktatásra fordítható összegeket, kevesebb jog jut a dolgozóknak. A tisztességtelen adózásnak köszönhetően több millió európait fenyeget az elszegényedés , akár több generáción át csapdában tartva az európai családok tízezreit. A gazdagok és a szegények között az Egyesült Királyságban és Spanyolországban olyan mértékű lesz a különbség, mint Dél-Szudánban és Paraguayban – tette hozzá Alonso.

A fentebb vázolt folyamat további 25 millió elszegényedett embert jelent, azaz már 146 millió fő – az európai össznépesség negyede – süllyedhet a társadalom legalsóbb szintjére. Az Oxfam az EU pénzügyminisztereinek holnapi, vilniusi találkozója előtt ezekkel a konkrét adatokkal figyelmeztetett. Az Oxform szerint tanulni kéne a Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában a ’80-as, ’90-es éveken keresztül alkalmazott drasztikus szociális kiadáscsökkentésből.

Az elszegényedés időzített bomba

Vannak a megszorításnak alternatívái, véli a segélyszervezet. Felszólítja az európai kormányokat, hogy hozzanak létre és támogassanak egy új gazdasági és társadalmi modellt. Vagyis inkább a humán erőforrásba fektessenek, erősítsék a demokráciát és a tisztes adózást.

A kormányok milliárdokat költhetnének szociális szolgáltatásokra – mint például az egészségügyre és az oktatásra – ha megadóztatják a gazdagokat és igen szigorúan bánnak az adócsalással. Ez az öreg kontinens munkaerő állományának millióit hozná vissza munkába, támogatva lenne a fenntartható gazdasági modellt. Egyszerű a feladat: iskolákba, kórházakba, lakásépítésbe, kutatásba és technológiába fektessenek be az európai kormányok.

Egy kérdés azonban nyitott marad és provokatív: vajon kinek lenne érdeke egy igazságos, fenntartható, harmonikus európai társadalom, amíg folyamatos szociális feszültséggel emberek millióit lehet sakkban tartani.