A női méhet szimbolizáló virágos kerttel üzentek a betegek a petefészekrák világnapja alkalmából

Hibiszkusz (mályvavirág) ültetéssel hívta fel a Mályvavirág Alapítvány a figyelmet a petefészekrákkal kapcsolatos ismeretek és tünetek felismerésének fontosságára. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel, évente mintegy 150 ezer nő halálát okozza világszerte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. május 09. Csontos Dóra

Hibiszkusz (mályvavirág) ültetéssel hívta fel a Mályvavirág Alapítvány a figyelmet a petefészekrákkal kapcsolatos ismeretek és tünetek felismerésének fontosságára. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel, évente mintegy 150 ezer nő halálát okozza világszerte.


A petefészekrák világnapja alkalmából különleges akcióval hívta fel a figyelmet a betegséggel kapcsolatos ismeretek és tünetek felismerésének fontosságára a Mályvavirág Alapítvány vasárnap délben. A szervezet “Az Élet Virágai – törődj vele!” – címmel önkéntes virágültetést rendezett, amelyen egy, a női méhet szimbolizáló formációban ültettek el 100 mályvavirág tövet az alapítvány túlélő érintettjei, népszerű művészek, ismert emberek és önkéntesek közreműködésével a Margit-szigeten, a zenélő kút mögötti területen.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. Magyarországon hetente közel 20 betegnél diagnosztizálnak petefészekrákot. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely világszerte megközelítőleg 150 000 nő halálát okozza évente. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

Az eseményen részt vett Dr. Pete Imre, az orvostudomány kandidátusa, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati osztályvezető főorvosa, aki rövid előadásában hangsúlyozta, hogy a betegség pontos ismerete és a rendszeres szűrés azért különösen fontos, mert a statisztikák szerint a petefészekrákos nők több mint a fele nem éli meg a diagnózistól számított öt évet sem.

„Mivel a tünetek alig felismerhetők, fontos, hogy a nők tudatában legyenek a petefészekrák jeleinek és gyanú esetén azonnal forduljanak nőgyógyász szakorvoshoz. Ugyanis ha a betegséget előrehaladott állapotban fedezik fel, akkor már a kezelés sokkalta nehezebb. Egészen mostanáig a petefészekrák kezelése a műtétre és a kemoterápiára korlátozódott. Ahogy az előrehaladott méhnyakrák, úgy az előrehaladott petefészekrák esetében is elérhető új kezelési lehetőségként a biológiai terápia, melyhez a betegek ma egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá.” – hangsúlyozta Dr. Pete Imre.

„Lévén, hogy a petefészekrákot nem tudjuk megelőzni, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és ha már kis tünetet is észlelünk, ami nem múlik el, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz, hiszen az időben felfedezett elváltozás életet menthet. Ezért van kiemelkedő szerepe e betegséggel kapcsolatos információk széles körű ismertetésének. A mályvavirág szívós, kitartó, szép virág, olyan, mint a női lélek; megsérülhet a szirma, de éppen emiatt kell odafigyelni, vigyázni rá. Ezt jelképezik a most elültetett virágok is. Figyeljünk magunkra és figyeljünk egymásra is!” – mondta el Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.