A pakisztáni lányok fele szerint jogos a családon belüli erőszak

Egy, az ENSZ által kiadott jelentésből nemrég kiderült: a pakisztáni tinédzser lányok több mint a fele úgy véli, a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszaknak van létjogosultsága.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családon belüli erőszak
2016. február 14. Gyarmati Orsolya

Egy, az ENSZ által kiadott jelentésből nemrég kiderült: a pakisztáni tinédzser lányok több mint a fele úgy véli, a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszaknak van létjogosultsága.


A megkérdezett 15 és 19 év közötti lányok nagy része azt mondta: ha egy nő (lány) visszautasítja férje szexuális közeledését, akkor a férfi jogosan veri meg őt. Pakisztánban a 15 és 19 év közötti lányok több mint 30 százléka esik áldozatul fizikai vagy szexuális erőszaknak.

A ‘Sexual and Reproductive Health of Young People in Asia and the Pacific’ című jelentés Kambodzsából, Indiából, Bangladesből és Nepálból is gyűjtött adatokat, ahol nagyon hasonló vélekedés tapasztalható a nőkkel és a lányokkal való bánásmódot illetően.

A megkérdezette országokban 25 és 51 százalék között mozgott azon lányok aránya, akik a feleségbántalmazást jogosnak tartották. Az adatokból az is kitűnik, hogy az olyan tényezők, mint az alacsony iskolai végzettség, a munkanélküliség, a családban jelen lévő erőszakos cselekedetek jelentősen hozzájárultak az erőszak elfogadásához.

Milyen jó ezeknek a férfiaknak! Évezredek kitartó munkájával, azaz: megfélemlítésével és erőszakosságával sikerült elhitetniük a nőkkel, hogy neki, férfiaknak joguk van bármihez. A megalázáshoz, a szexuális erőszakhoz, a fizikai bántalmazáshoz, a testi-lelki megnyomorításhoz. Egyszerűen azért, mert ez a világ rendje. Pakisztánban él a legtöbb HIV-vírussal fertőzött lány, (habár India vagy Kambodzsa sem marad le sokkal), s a szexuális felvilágosítás olyannyira ismeretlen, hogy a legtöbb fiatalnak tökéletesen ismeretlen az az összefüggés, hogy az óvszerhasználattal megelőzhető lenne, hogy megfertőződjenek.

Újabb és újabb generációk nőnek fel abban a tudatban, hogy a nő minden szempontból alárendelt és kiszolgáltatott kell, hogy legyen. És egyre több sérülés, fájdalom, elnyomott szenvedés és örökre nyomot hagyó seb „halmozódik fel” ezeknek a lányoknak a lelkében, amelyet aztán továbbörökítenek leánygyermekeiknek, miközben azt ismételgetik ők maguk is – mélyen megfélemlítve – hogy jól van ez így. Vajon van ebből a tökéletes csapdából kitörés?

Forrás: Independent (via)