A peteéréstől a pozitív tesztig

Izgalmas időszak, amit olyan nehéz kivárni! Ha terveztétek a babát, éberen figyeltétek a termékenységi jeleket, az ovuláció környékén pedig apait-anyait beleadtatok a sikerért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 25. Gyarmati Orsolya

Izgalmas időszak, amit olyan nehéz kivárni! Ha terveztétek a babát, éberen figyeltétek a termékenységi jeleket, az ovuláció környékén pedig apait-anyait beleadtatok a sikerért.


Ha minden jól megy, a hímivarsejtek legjobbjai hamarosan eljutnak a méhkürtbe, ahol az érett petesejt kiválasztja a számára leginkább szimpatikus kérőt, hogy szövetségre lépjen vele. A megtermékenyülés után a friss zigótára közel egy hétnyi utazás vár. Mire megérkezik a méhfalhoz és elkezdi magát beásni, már hólyagcsírává nő! A legérzékenyebb tesztek is csak a beágyazódás befejeződése után – vagyis a következő vérzés elmaradását követően adnak megbízható eredményt. Pedig olyan jó lenne hamarabb hírt kapni a fejleményről!


Kiélezett figyelem

Felgyorsult világunkban azonnali visszajelzésekhez vagyunk szokva. A bizonytalanság frusztráló. Sokan minden szokatlan testi vagy lelki tünetet tapasztalva reménykedni kezdenek. 
- Mindkét gyerekemmel már a megtermékenyülés utáni napokban sokkal érzékenyebb lettem, mint azelőtt- testileg és érzelmileg is. És szinte csillapíthatatlan étvágy tört rám – meséli Szandra.
– A teszt még nem mutatott pozitív eredményt, mikor egy-egy pici tejcsepp átáztatta a ruhámat. Előző gyermekemet hároméves koráig szoptattam. Fejés hatására még hónapokkal azután is megindult a tejem. Nem voltam benne biztos, hogy ez a tejcsurgás vajon egy új várandósságra utal, vagy az előző szoptatási időszak maradványa. A teszt végül igazolta a terhességet – emlékszik vissza Flóra.
Máskor csak az anyai vágyak produkálnak bíztatónak tűnő tüneteket. A gyermekáldás elmarad.
– Hónapról hónapra éreztem egy szurkáló érzést az alhasamban aznap, amikor a beágyazódást feltételeztem, a ciklus utolsó napjaira pedig szabályos “kisterhes” pocakot növesztettem. Mégis megjött a menzeszem. Mire 1,5 év próbálkozás után végre sikerült, már nem is figyeltem a jeleket – Kriszta így élte meg ezt az időszakot.