A rendszertelen munka árthat a női termékenységnek

A rendszertelen időbeosztás szerint dolgozó nők gyakrabban szenvednek meddőségi problémáktól, mint az állandó műszakban dolgozók - mutatta ki egy új tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 13. Gyarmati Orsolya

A rendszertelen időbeosztás szerint dolgozó nők gyakrabban szenvednek meddőségi problémáktól, mint az állandó műszakban dolgozók – mutatta ki egy új tanulmány.


A Southamptoni Egyetem kutatói a témában 1969 óta megjelent tanulmányokat elemezték, amelyek összesen 119 345 nő adatait tartalmazták – idézi a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása. Hosszabb idő volt szükséges a fogamzáshoz, és gyakrabban szenvedtek a menstruációs ciklus rendszertelenségétől azok a nők, akik különböző műszakokban dolgoztak. Akik csak éjszaka dolgoztak, nem tapasztaltak fogamzási nehézséget, ám náluk jelentősen magasabb volt a vetélés kockázata – mutatták ki a szakemberek.
Azoknál, akik egyaránt teljesítettek nappali, esti és éjszakai műszakot, 80 százalékkal gyakoribb volt, hogy egy éven belül nem sikerült a teherbe esés azokhoz képest, akik rendszeresen ugyanabban a napszakban dolgoztak.