A sikeres babalátogatás tíz titka

Ha új jövevény érkezik családi vagy baráti körünkbe, alig várjuk, hogy megcsodáljuk a csöppséget. Íme tíz alapszabály, amit azonban nem árt észben tartani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babalátogatás
2014. július 06. Gyarmati Orsolya

Ha új jövevény érkezik családi vagy baráti körünkbe, alig várjuk, hogy megcsodáljuk a csöppséget. Íme tíz alapszabály, amit azonban nem árt észben tartani.


1. Várjunk a meghívásra

A kicsinek és az édesanyának az első hat hétben – az úgynevezett gyermekágyi időszakban – leginkább nyugalomra és a közös rutin kialakítására van szüksége. Így ebben az időszakban egyáltalán nem illik látogatni, leszámítva persze a szűk családot. Ezt követően várjunk a meghívásra, és feltétlenül érdeklődjünk, mire van szükségük, és egyeztessük le előre, mikor a legalkalmasabb az érkezésünk és meddig maradhatunk.

2. Amikor távol kell maradnunk

A látogatás előtt fontos végiggondolnunk, alkalmasak vagyunk-e arra, hogy pici csecsemőt látogassunk. Minél fiatalabb a baba, annál gyengébb az immunrendszere és nagyon könnyen megbetegszik. Ha máskor nem is figyelnénk oda egy kis orrfolyásra, torokkaparásra, most tudatosítsuk magunkban, hogy nem mehetünk a kicsi közelébe. Ha egészségügyi indokra hivatkozva mondjuk le a látogatást, a szülők hálásak lesznek, amiért ennyire odafigyelünk a kisbabára.

Íratlan szabály, hogy ha egészségesek vagyunk is, közvetlen a babával való érintkezés előtt nagyon alaposan mossunk kezet. Ha lehet, ne puszilgassuk, főleg ne az arcát, száját vagy kezeit. Akár megmostuk, akár nem, soha ne tegyük az ujjunkat a baba szájába.

3. Legjobb ajándék a házilag készített étel

Főként első gyermekes kismamaként babát gondozni, hosszú és kimerítő túlórákkal tarkított teljes munkaidős feladat. Mivel első a baba, az anyukának sokszor alig van energiája maga vagy családja többi tagjának ellátására. A szoptatós anyukának nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.

Hálásak lesznek, ha ajándékba házilag főzött hús- vagy zöldséglevest, és olyan ételt viszünk, ami tápláló, finom és nyugodtan megeheti a kismama. Friss idénygyümölcsöt is vihetünk. A túlzott bélgázokat okozó zöldségektől óvakodnunk kell, mert az anyukában kiválasztódnak a puffadást okozó anyagok és az anyatejen keresztül átkerülnek a babába is.