A Start-számla megnyitására biztatja a szülőket a Fidesz

A Fidesz arra biztatja a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát gyermeküknek.  Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kormány a napokban benyújtotta a parlamentnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt módosító javaslatát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 06. bencze.aron

A Fidesz arra biztatja a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát gyermeküknek. Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kormány a napokban benyújtotta a parlamentnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt módosító javaslatát.


Ennek lényege, hogy a Start-számlát, amelyre átvezetik a 42 500 forintos – minden újszülöttnek járó – állami támogatást a kincstári letéti számláról, automatikusan összekapcsolják egy új, 19 éves futamidejű államkötvénnyel, ez a babakötvény.  Az új babakötvény az eddiginél vonzóbb befektetést biztosít azoknak a szülőknek, akik aktívan gondoskodnak gyermekük jövőjéről, az ugyanis érdemi segítséget jelent majd a fiatal felnőtté válásakor – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella, hozzátéve, hogy a babakötvény – amelynek rendszere jelentősen egyszerűsödik – továbbra is csak az államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető.

Az új kötvény decembertől lesz elérhető – közölte a szóvivő, tájékoztatva egyúttal arról, hogy Start-számla a járási hivatalokban is nyitható. A számlára átutalt 42 500 forintos állami támogatást a szülők, nagyszülők kiegészíthetik befizetéseikkel, ami igazán megéri, hiszen a 19 éves futamidejű állampapír, a megújuló babakötvény infláció felett kamatozik majd – mondta. Selmeczi Gabriella szólt végül arról, hogy az új babakötvény azokra a gyermekekre is vonatkozik, akikről a gyámhatóság gondoskodik. Esetükben hivatalból megnyitják a számlát.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese korábban arról tájékoztatott, hogy az új babakötvény első sorozata – amelyet december 2-án bocsátanak ki – a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekeknek a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.