A strand és a veszély

Végérvényesen beköszöntött a nyár, elindult a strandszezon. Mindenki a partok, aquaparkok felé veszi az irányt. De tudjuk, hogyan készüljünk fel egy ilyen vízközeli élményre? Milyen veszélyeket okozhat egy nem jól megválasztott fürdőhely? Utánajártunk, mire figyeljünk a nyáron!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 19. Gyarmati Orsolya

Végérvényesen beköszöntött a nyár, elindult a strandszezon. Mindenki a partok, aquaparkok felé veszi az irányt. De tudjuk, hogyan készüljünk fel egy ilyen vízközeli élményre? Milyen veszélyeket okozhat egy nem jól megválasztott fürdőhely? Utánajártunk, mire figyeljünk a nyáron!


Minden ötödik felnőtt belepisil a vízbe!

Szörnyű a tény, de igaz! A zsúfolt standokon a gyermekek – a pelenka sem tökéletes megoldás, mert oldalt kiszivároghat a végtermék – mellett minden ötödik felnőtt belepisil a vízbe. Emiatt rengeteg baktérium kerül a vízbe, ami különböző fertőzésekhez vezethet. Az uszodák, de még a gyermekmedencék sem kivételek, a fertőzés ott is lesben áll, így érdemes minden apró kis panaszra odafigyelni a nyári strandolási időszakban.

Íme, néhány fertőzésre utaló jel és a kezelésük:

Szinte nincs olyan gyermek, aki ne próbálna meg a víz alatt bohóckodni vagy kézen állni, így elkerülhetetlen az, hogy a fülbe kerüljön víz, mely a külső hallójárat gyulladásához vezethet. Ilyenkor olyan tünetek léphetnek fel, mint a viszketés, nyomásérzékenység a fülkagyló körül, súlyosabb esetben fülváladékozás. Érdemes orvoshoz fordulni vele, mert egy egyszerű vizsgálatot követően antibiotikumot tartalmazó fülcseppel, gyulladáscsökkentőkkel hamar kezelhető a probléma. Súlyosabb esetben orvossággal átitatott gézcsíkot helyezhetnek a hallójáratba, ami pár nap múlva otthon eltávolítható.

A fülek mellett érdemes a szemekre is odafigyelni, ugyanis a kórokozókkal fertőzött víz, vagy ha esetleg homok jut a gyermek szemébe, kötőhártya-gyulladás kialakulásához vezethet. Ha ilyen probléma lépne fel, először próbáljuk meg mi magunk a kisgyerek szemébe került szennyeződést alaposan kiöblíteni tiszta vízzel. Ha a probléma továbbra is fennáll, előfordulhat, hogy komolyabb gond van a háttérben. Vírusos eredetű fertőzés esetén fájdalom, égő viszkető érzés jelentkezik, bakteriális gyulladás pedig gennyes váladékozást okoz. Az ilyen gyulladásokat az orvosok szemcseppel gyógyítják, ami pár nap alatt enyhülést hozhat a fájdalmakra.

Általános szabály, hogy az uszodába mindig vigyünk váltópapucsot, ami a lábon terjedő fertőzésektől véd meg. A lábgomba nagyon súlyos gondokat okozhat, mert a lábujjak között égő, vörös, viszkető és fájdalmas fertőzés kialakulásához vezethet. Ennek kezelésére krémek tömkelege áll rendelkezésre, de inkább a megelőzésre törekedjünk. A legfontosabb, hogy mindig viseljünk papucsot az uszodában és a lábunk szárazra törölgetése mellett érdemes a papucsunkat is megszárítani.

Végül, de nem utolsó sorban egy kényesnek tűnő terület, aminek problémájára nagyon fontos odafigyelni! A vízben előforduló kórokozók húgyúti fertőzést is okozhatnak, amire érdemes már kiskorban nagyobb figyelmet fordítani. A kicsik sokszor nem mondják, hogy mi a baj, ezért ne menjünk el olyan probléma mellett, ha arra panaszkodik, hogy csíp a pisi, esetleg azt vesszük észre, hogy pisiléskor sír, vagy nem akar vizelni. Ezt a panaszt komolyan kell venni, mert kezeletlen esetben akár vesemedence gyulladáshoz is vezethet! Ilyenkor elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, mert az orvos ez alapján dönt a kezelésről.

Kettő az egyben: véd és árt is a klór

Hiába a klóros víz, mint mindennek, ennek is vannak árnyoldalai. A klór segít a fertőzések megelőzésében azonban egy új kutatás szerint, kiváltója lehet légúti (allergia, asztma) megbetegedéseknek. „Ha a klórt megfelelően használják, akkor hatásos és biztonságos védelmet nyújt a medencék számára. De ha túl sokat teszünk a vízbe, vagy kipárolog a beltéri medencék fölötti levegőbe, az elkerülhetetlenül irritálja a szerveket… Egyre több a bizonyíték arra, hogy ez az irritáció káros az úszók légútjaira, különösen a gyermekekére, akik a legérzékenyebbek és a leggyakoribb látogatói a klóros medencéknek.” – magyarázta Alfred Bernard, toxikológus professzor, a belga Louvain Katolikus Egyetem kutatási igazgatója.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy többet ne járjunk uszodába, csak keressünk olyan helyet, ahol kevés klórral vagy helyette réz-ezüst keverékkel tisztított medencéket használnak. Otthoni medencékkel kapcsolatban pedig jegyezzük meg, hogy a klór nem tisztítószer! Fertőtlenítőszer, amiből elég keveset alkalmazni, hogy megóvjuk magunkat a baktériumoktól. A tanulmány kapcsán Dr. Jennifer Appleyard, a detroiti St. John Kórház allergia és immunológia osztályának vezetője kiemelte: „az asztmát és az allergiát többféle különböző faktor okozza, a klór is tartozhat ezek közé. Ez a vizsgálat még nagyon gyerekcipőben jár, nem látjuk a teljes képet” – majd hozzátette, hogy emiatt ne fosszuk meg a gyermeket az uszoda és az úszás élményétől.

Az örömöt adó víz

A strandok persze nem csak veszélyeket tartalmaznak, hatalmas örömforrás is. Ha egy kicsit odafigyelünk óriási móka és kaland tud lenni egy gyermek számára a Balaton partján homokvárat építeni vagy a minden vágyat – és izgalmat – kielégítő színes csúszdás aquaparkok, élményfürdők. Érdemes tehát a nyáron is vízpart felé venni az utat. Ti hova mentek strandolni az idén?