A stressz ennyivel csökkentheti a teherbe esés esélyét

Amit sokan eddig csak gyanítottak, most tudományosan is alátámasztották - a megtermékenyülés valószínűségét a nagyfokú stressz csökkenti. Mutatjuk, milyen mértékben befolyásolja a teherbe esés sikerét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 27. Vajda Boglárka

Amit sokan eddig csak gyanítottak, most tudományosan is alátámasztották – a megtermékenyülés valószínűségét a nagyfokú stressz csökkenti. Mutatjuk, milyen mértékben befolyásolja a teherbe esés sikerét.


Azon nők, akik a termékenységi ablakuk alatt nagyobb stresszről számoltak be, 40%-kal kisebb eséllyel estek teherbe az adott hónapban, mint más, kevésbé stresszes hónapban.

A University of Louisville School of Public Health and Information Sciences epidemiológusa, Kira Taylor, és munkatársai az Emory University-vel együttműködésben azt találták, hogy azok a nők, akik általában is nagyobb nyomásnak voltak kitéve, 45%-kal kisebb eséllyel estek teherbe.

A kutatás eredményei nemrégiben jelentek meg az Annals of Epidemiology című kiadványban.
A kutatásban négyszáz, 40 év alatti, szexuálisan aktív nő vett részt, akik skálán jelölték, hogy aznap milyen szintű stresszt éreztek. Emellett fel kellett jegyezniük, amennyiben menstruáció, együttlét, fogamzásgátlás, alkohol-, koffein fogyasztás vagy dohányzás történt. A résztvevőktől vizeletmintát is gyűjtöttek, s a teherbeesésig vagy a kutatás végéig követték nyomon őket.
A kutatók kiszámolták az átlagos stressz szintet minden menstruációs ciklusban, az ovuláció idejének pedig a 14. napot vették. Az eredmények szerint a stressz negatív hatása csak akkor volt megfigyelhető, ha az a termékenységi ablakban is fennállt.

Taylor szerint ezek az eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyfokú stressz befolyásolhatja a termékenységet, így azon nők, akik teherbe szeretnének esni, növelhetik ennek az esélyét a stressz csökkentésével, így sportolással, stressz kezelési programban való részvétellel vagy megfelelő egészségügyi segítséggel.

A kutatás szerint, azon nők, akiknek sikerült teherbe esni, a hónap végén magasabb stresszről számoltak be. Taylor szerint ezt két dolog okozhatta: a nőkben fokozódott a feszültség a terhességi teszt elvégzésétől és a terhesség tényétől, illetve valószínűbb, hogy a hormonszintekben beálló változás okozhatta a megnövekedett stresszt.

via