A szeretethormon gyógyír lehet az anorexiára

A fiatal nők közül kerül ki a legtöbb anorexiás. A szülés során a szervezetben felszabaduló oxitocin, más néven szeretethormon kutatások szerint segíthet az evési rendellenességben szenvedőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anorexia
2014. március 21. Gyarmati Orsolya

A fiatal nők közül kerül ki a legtöbb anorexiás. A szülés során a szervezetben felszabaduló oxitocin, más néven szeretethormon kutatások szerint segíthet az evési rendellenességben szenvedőknek.


Brit és koreai tudósok szerint az oxitocin nevű hormon, amely gyermekszülés, szoptatás és szex közben szabadul fel a szervezetben használható lenne az egyre több lányt érintő anorexia kezelésében. Azt már korábban kimutatták, hogy az oxitocin segít az autizmussal élők szociális szorongásának oldásában. A mostani kutatás során arra jöttek rá, hogy ha étkezési rendellenességekkel küzdőknek mesterséges oxitocint adnak, kevésbé aggódnak az alakjuk, a kinézetük, a testsúlyuk miatt.

A Psychoneuroendocrinology című szaklapban is közzétett kísérlet során 31 anorexiás és 33 normál testképpel rendelkező embernek adtak vagy egy adag oxitocont, vagy placebót. Ezután a kísérleti alanyoknak különböző képeket kellett megnézniük, amelyeken magas és alacsony kalóriájú ételek, illetve különböző testalkatú emberek voltak láthatóak.

Az anorexiások, akik oxitocint kaptak, a dózis bevétele előtt sokkal tovább figyelték a túlsúlyos emberek képeit, mint a hormon szervezetükbe jutása után.

Egy második körben ugyanazok az emberek különböző emberi arckifejezésekre adott reakcióit tesztelték. A résztvevők a képeken lévő arcokon dühöt, undort vagy boldogságot láthattak. A kutatók azt tapasztalták, hogy az anorexiások az oxitocinkezelés után sokkal kevesebbet foglalkoztak az undort mutató képekkel, mint mielőtt megkapták a hormont.

Prof Janet Treasure kutatásvezető a BBC-nek elmondta: “Egyelőre még a kutatás korai szakaszában tartunk, kevés résztvevővel, de úgy érezzük, az oxitocinban valóban komoly lehetőségek rejlenek az anorexiások kezelését illetően.