A szoptatás a legszebb élmény

A babák legfontosabb tápláléka életük első hat hónapjában az anyatej. Vannak, akik ódzkodnak a szoptatástól, a többség azonban egyetért a szakemberekkel, akik nem győzik eléggé hangsúlyozni annak fontosságát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. augusztus 06. Gyarmati Orsolya

A babák legfontosabb tápláléka életük első hat hónapjában az anyatej. Vannak, akik ódzkodnak a szoptatástól, a többség azonban egyetért a szakemberekkel, akik nem győzik eléggé hangsúlyozni annak fontosságát.


Talán nincs is olyan kismama, aki ne szoptatta volna újszülött kisbabáját legalább néhány napig. Az anyatej a babák legkényelmesebben elérhető és legfontosabb tápláléka az első hónapokban. Kismamák a szoptatás nehézségeiről és öröméről mesélnek.
 

“Imádtam szoptatni”

Eszter élete legszebb és legbensőségesebb élményeként gondol vissza a szoptatásra. “Imádtam szoptatni! Virág annyira édes volt, amikor hozzám bújt, pici kezét a mellemre tette. Evés közben akkorákat nyögött, hogy biztos voltam benne, ő is legalább annyira élvezi a szoptatást, mint én. Két és fél évesen, kicsit talán drasztikusan választottam el. Ahogy nőtt egyre határozottabban kérte az adagját, ami nekem viszont már kezdett terhes lenni. Kemény napokat vészeltünk át, mert nehezen vette tudomásul, hogy nincs több szopi. Már öt éves, de még mindig emlékszik a reggeli összebújásokra” – meséli Eszter.

“Sajnáltam, hogy abba kellett hagyni”

Mariann csak néhány hétig szoptatta gyermekét. “Nehezen indult náluk a szoptatás, fejnem kellett, mert sok tejem volt a két óránkénti etetéseknek köszönhetően. Áron az első hetekben szinte folyamatosan rajtam csüngött, néhány korty tej után meg békésen aludt a mellemen, ha elvettem tőle, óriási üvöltésbe kezdett. A tejet valószínűleg nem tudtam a mellekből kiüríteni, ezért a hatodik héten szó szerint kőkeményre gyulladt be mindkettő. Az iszonyatos fájdalom mellett negyven fokra szökött fel a lázam. Képtelen voltam szoptatni, és mire jobban lettem, Áron már csak a cumis üveget fogadta el. Nagyon sajnáltam, hogy abba kellett hagynunk a szoptatást, de azt is el kell ismernem, hogy a tápszeres etetések jóval kevesebb kínlódással jártak” – mondja Mariann.