A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

Az ember lánya a babavárás izgalmában azt gondolja, hogy ha már túlvan a terhesség fáradalmain és a szülés fájdalmain, akkor egyszer csak megérkezik majd a rózsaszín babaillatú boldogságba. A valóság azonban gyakran ennél sokkal kiábrándítóbb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. július 08. Gyarmati Orsolya

Az ember lánya a babavárás izgalmában azt gondolja, hogy ha már túlvan a terhesség fáradalmain és a szülés fájdalmain, akkor egyszer csak megérkezik majd a rózsaszín babaillatú boldogságba. A valóság azonban gyakran ennél sokkal kiábrándítóbb.


A legnehezebb az egészben, hogy nincs kivel beszélni erről, mert a kedves kismamától mindenki azt kérdezgeti, hogy „ugye, boldog vagy?”. A környezet szinte elvárja, hogy az anyuka ússzon a boldogságban. Ilyenkor nehéz bevallani azt, hogy soha életében nem volt még ilyen fáradt, rosszkedvű és morcos. Sajnos nagyon kevesen tudják azonosítani, hogy mindez nem szimplán fáradtság, hanem a nagybetűs szülés utáni depresszió.

Tünetek

1.    Állandó szomorúság, rosszkedv.
Az anyukának nincs kedve semmihez – még a gyerekéhez sem. Nem tud örülni a szép, egészséges babájának, alig tud vele kapcsolatot teremteni, és ezért folytonos bűntudat gyötri.
2.    Ingerlékenység.
Állandóan feszült, minden idegesíti, de leginkább a baba sírására, mert fogalma sincs, hogy mi baja a gyerekének. Emiatt aztán rossz anyának érzi magát.
3.    Állandó fáradtság.
Ennek persze van reális oka, hiszen hetek, hónapok óta nem alszik rendesen, de ha lenne lehetősége aludni, akkor is alvászavarral küzd.
4.    Problémák az evéssel
Étvágytalan vagy éppenséggel folyton eszik, mert ez az egyetlen örömforrása.
5.    Alkalmatlanság érzés
Alkalmatlannak érzi magát az anyaszerepre, úgy gondolja, hogy képtelen megfelelni az elvárásoknak.
6.    Értéktelenség érzés
A fentiekből fakadóan értéktelennek érzi magát.
7.    Szorongás.
Folyton amiatt aggódik, hogy mi minden történhet a babával, és gondolatban a legszörnyűségesebb forgatókönyveket pörgeti a fejében.
8.    Koncentrálási nehézségek.
Elfelejt dolgokat, képtelen egy valamivel tartósan foglalkozni.
9.    Lassú döntéshozás, önállótlanság érzése.
Azt gondolja, hogy ő teljességgel képtelen arra, hogy egyedül ellássa a csecsemőjét, fél vele kettesben maradni.
10.    Kilátástalanság érzése, súlyos esetben öngyilkossági gondolatok.
A fentiek közül néhány tünet minden anyánál előfordul, de néhány óra vagy nap alatt el is múlik. Gond csak akkor van, ha ezek a problémák két hétnél tovább fennállnak, esetleg súlyosbodnak.