A szülők több mint fele nem találja el, milyen játékra vágyik gyermeke

A szülők 58 százaléka nem azt veszi meg a gyerekének, amivel a legszívesebben játszik. Az idén november elején végzett felmérés is megerősítette azt a vizsgálati eredményt, miszerint továbbra is az építőjátékok a legnépszerűbbek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 10. Paulik András

Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex kutatása szerint a szülők 58 százaléka nem azt veszi meg a gyerekének, amivel a legszívesebben játszik. Az idén november elején a Gyerekvilág Kiállításon végzett felmérés is megerősítette azt a korábbi, 2012-es vizsgálati eredményt, miszerint továbbra is az építőjátékok a legnépszerűbbek, mivel a szülők is leggyakrabban vásárolják és a gyerekek is a legszívesebben játszanak vele.


A babás állatos szerepjátékokkal viszont többet játszanának a gyerekek, mint amennyire a szülők preferálják a vásárláskor. Szintén többet kézműveskednének és barkácsolnának a válaszadók gyerekei annál, mint amennyire a szülők hajlandók erre pénzt adni, ugyanakkor az ügyességi és a táblás játékok pedig kevésbé érdeklik a gyerekeket, mint amennyire szívesen a szülők veszik. A legnagyobb eltérés a szülők és a gyerekek véleménye között a mobiltelefonok, laptopok és tabletek terén alakul ki, mivel háromszor annyi említést kaptak a kütyük a gyerekek kedvenc elfoglaltságai között, mint a szülők által vásárolni kívánt termékeinek listáján.

A hatalmas játék választékot nehéz átlátni, szaktanácsadást igényel a gyerekek életkorához és érdeklődéséhez megfelelő játékot választani. Karácsony után akár naponta 20-40 játék is visszakerülhet hozzánk áruházanként, szemben egy átlagos nappal, ahol csak 2-3 játékról derül ki, hogy tévedésből vásárolták – mondta a Formatex vezetője, Borhi János, majd hozzátette: „A Játéksziget bolthálózatban felkészült eladók, a Fejlesztőszigetben pedig gyógypedagógus, terapeuta szaktanácsadással egybekötött játék ajánlásával segítünk a megfelelő játékok kiválasztásában.”

A Formatex azzal a céllal alakította ki a MOM Park-beli Játéksziget üzletben az országban egyedülálló Fejlesztősziget szolgáltatását, hogy segítse a családokat a gyerekek mentális, kognitív és kreatív intelligenciájának kibontakozását bizonyítottan elősegítő és a gyerekek által is kedvelt, szórakoztatva fejlesztő játékok megtalálásában. A játékok az áruházban kipróbálhatók, továbbá Somodi Tímea gyógypedagógus, logopédus tanár-terapeuta szaktanácsadással, szintfelméréssel és kompetenciaelemzéssel segíti a bejelentkező családokat a gyerek számára leghasznosabb, a család által közösen játszható játékok és képességfejlesztő eszközök megtalálásában. A tanácsadás legfőbb célja, hogy a szülők megtalálják a gyerekeik számára a leginkább személyre szabott játékokat, mellyel nemcsak gyerekeiket örvendeztethetik meg, de optimalizált játék költéseikkel időt és pénzt is megtakaríthatnak.