A szülőszobai erőszak ellen tüntettek

Túl sok a valódi ok nélkül végzett császármetszés, gátmetszés és az indokolatlan fizikai beavatkozás - ez ellen vonultak sokan az utcára vasárnap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
demonstráció
2016. március 23. Gyarmati Orsolya

Túl sok a valódi ok nélkül végzett császármetszés, gátmetszés és az indokolatlan fizikai beavatkozás – ez ellen vonultak sokan az utcára vasárnap.


“Más állapotot a szülészetben!” elnevezésű figyelemfelhívó sétát szerveztek vasárnap Budapesten – írja a 24.hu. A “Rózsák Forradalma” egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja, hogy minél több szülőszobai erőszakot elszenvedő nő adjon hangot rossz élményének. A Facebookon több száz édesanya osztotta meg kórházi élményeit indokolatlan császármetszésről, gátmetszésről, a születést sürgető hasba könyöklésről vagy injekciókról.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy a szülészorvos könyökkel préselte ki belőle a babát, s ez olyan traumát okozott neki, hogy pszichológushoz kellett járnia. Volt, aki arról mesélt, hogy azért került sor császárra, mert a túlzsúfoltság miatt nem jutott elég hamar szülőágyhoz. S olyan is akadt, aki az idegenek jelenlétét sérelmezte.