A tapasztalt szülők inkább kötnek tanulóbiztosítást

A szülők fele ugyan köt tanulóbiztosítás a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzőit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínűleg számít a tapasztalat: akik már végigasszisztálták egy vagy több gyermek felcseperedését, nagyobb valószínűséggel kötnek tanulóbiztosítást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baleset
2016. szeptember 19. Csontos Dóra

A szülők fele ugyan köt tanulóbiztosítás a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzőit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínűleg számít a tapasztalat: akik már végigasszisztálták egy vagy több gyermek felcseperedését, nagyobb valószínűséggel kötnek tanulóbiztosítást.


A közelmúltbeli reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar szülők 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást. Közülük a legnagyobb arányt azok a szülők képezik, akiknek van 14 évesnél idősebb gyermekük, valamint 40 évnél idősebbek.

„Az adatok rávilágítanak arra, hogy a kamaszgyermeket nevelő családok azok, akik jobban odafigyelnek arra, hogy plusz védelemben részesítsék gyermekeiket. Ennek természetesen több oka is lehet: egyrészt valóban ebben a korban kezdenek a gyerekek kikerülni a szülői oltalom alól, másrészt a szülők is nagyobb tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen hasznos segítséget tud adni egy tanulóbiztosítás” – mondta el Oláh Attila, a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Főosztályának vezetője.

Mindemellett az is látható a kutatásból, hogy a szülők jelentős része nincs eléggé tisztában a biztosítás jellemzőivel. Negyven százalékuk tudja csak például, hogy az iskolán kívüli balesetekre is érvényes a védelem, arról pedig végképp keveseknek, a szülők mindössze 15%-ának van információja, hogy a tanulóbiztosítás a külföldön történt balesetek esetén is nyújt térítést.

A legkevésbé ismert tényező, az érintettek köre: bár a szolgáltatás tanuló- vagy gyermekbiztosítás néven a legismertebb, valójában lehetőség van a 3 évestől a 25 éves korosztályig is igénybe venni. Az óvodásoktól kezdve a diploma előtt álló fiatalokig mindenki számára elérhető ilyen biztosítás.

A biztosítótársaságoknál megkötött szolgáltatások, valamint az állami gyermekbiztosítások által térített összegek között nagyságrendi különbségek vannak, ám a szülők többségének erről sincs tudomása. A legtöbben, azaz minden negyedik válaszadó 4-10 ezer forint közé teszi a kifizetett összeg nagyságát egy csonttörés esetén, pedig a tanulóbiztosítással négyezer forinttól egészen ötvenezer forintig kaphatnak a szülők segítséget. Meglehetősen magas azok aránya is (36%), akik egyáltalán nem tudnak képet alkotni a kártérítés mértékéről.

„Vannak még tévhitek, hiszen sokan nem tudják, hogy évi 5-600 forintért már olyan csomagot lehet választani, ami két-háromszorosára kiegészíti az államilag finanszírozott biztosítás szolgáltatását. Mindenesetre bizakodóak vagyunk, hiszen évről-évre egyre többen kötnek tanulóbiztosítást, egyértelműen növekvő tendenciát tapasztalunk”