A társadalom értékes erőforrásaiként tekint az idősekre, a nagyszülőkre

Az idősekre, a nagyszülőkre is a társadalom értékes erőforrásaiként tekint a kormány - hangsúlyozta vasárnap, a nagyszülők napján az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 05. Csontos Dóra

Az idősekre, a nagyszülőkre is a társadalom értékes erőforrásaiként tekint a kormány – hangsúlyozta vasárnap, a nagyszülők napján az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).


A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság felidézte: szeptember első vasárnapján „a nagyszülőket ünnepeljük: a nagymamákat, nagypapákat, akik sokszor a tágabb család, a rokonság valódi összetartó-kapcsát jelentik”. Az Emmi szerint fontos kifejezni, „mennyire hasznos tagjai társadalmunknak, és, hogy mekkora szüksége van a fiatal, házaspároknak, családoknak a tőlük kapott támogatásra, segítségre, tudásra, tanításra, higgadt bölcsességre”.

A kormány ennek érdekében olyan programokat, tevékenységeket, pályázatokat támogat, amelyek kiemelt jelentőségűek az aktív idősödés feltételeinek javításában, a társadalmi, kulturális, szabadidős, civil életben való aktívabb részvétel megteremtésében, valamint az idős nemzedék, a nagyszülők és a fiatalabb generációk családon és közösségeken belüli együttműködésének erősítésében – sorolták.

Példaként említették, hogy a Nők 40 program révén a magyar nők 40 évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak, s így hatékonyan láthatják el „nagymamai feladataikat”, segítve az unoka, unokák felnevelését. Sikeresnek nevezték továbbá a Védőháló a családokért elnevezésű felhívást is, amely a generációk közötti szakadékok csökkentéséhez, továbbá a családokat összefogó, közösségeket erősítő találkozók, rendezvények, gyermekfelügyeletet nyújtó, önkéntes alapon szerveződő megoldások megvalósításához nyújt támogatást.

Az Emmi ezzel együtt elengedhetetlennek nevezte a munkával töltött évek során kialakított életkörülmények, életszínvonal fenntartását is, és – mint írták – ezért tekintette a kormány az elmúlt években kiemelt feladatának, hogy az idős emberek anyagi biztonságát megőrizze. 2011 és 2015 között összesen több mint 20 százalékos nyugdíjemelést valósítottak meg – idézte fel az Emmi, kiemelve: a magyar kormány a jövőben is erősíteni szándékozik ezen törekvéseit.