A te gyereked mennyit ül a TV előtt?

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság augusztusban közvélemény-kutatást indított, amelyben azt szeretné felmérni, hogy miként vélekednek a szülők 16 éven aluli gyermekeik médiafogyasztásáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 27. bencze.aron

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság augusztusban közvélemény-kutatást indított, amelyben azt szeretné felmérni, hogy miként vélekednek a szülők 16 éven aluli gyermekeik médiafogyasztásáról.


Az online kérdőív a szülőket szólítja meg, olyan kérdésekre keresve a választ, mint például mi alapján választanak műsort a gyermekeiknek, vagy mennyi a szerintük még elfogadható képernyő előtt eltöltött idő. Ezen felül kikéri a családosok véleményét is, mik szolgálhatnak mankóként számukra a legkisebbeknek műsorok kiválasztásában. Az internetes felmérés összképet kíván adni a szakmában dolgozóknak és szülőknek egyaránt a tévénézés hatásairól. A kérdőív kiemelt fontosságú szerepet tulajdonít a különböző televíziós alkotásokban (rajzfilmek, sorozatok) megjelenő káros tartalmak hatásvizsgálatának.

Gyermekeink akár egy műsorszámon belül több alkalommal is találkozhatnak halmozottan előforduló erőszakos és félelemkeltő tartalmakkal, illetve a szexualitást kendőzetlenül ábrázoló jelenetsorokkal. Az egyes műsorok előtt megjelenő korhatár jelölések (6, 12, 16, 18) a szülőknek igyekeznek segítséget nyújtani a szolgáltatók szerteágazó műsorkínálatában, mégis sokszor nehéz eldönteni, melyek azok, amik saját gyermekünknek valóban ajánlhatók. A problémásnak ítélt médiatartalmak minden korosztályi kategóriában jelentkezhetnek, igaz eltérő intenzitással és mértékben. Ezért különösen fontos felderíteni, segítő volna-e a szülők számára, ha az adott korosztályi megjelölésen túl a tartalom típusáról is volna információjuk. Így gyermekük személyiségére szabottan és specifikusan tudnának választani a filmkínálatból.

A kutatás célja tehát felmérni a szülői attitűdöket gyermekeik tévénézési, médiafogyasztásával kapcsolatban, illetve fokozni a tudatosságot az olyan problémás médiatartalmakkal kapcsolatban, mint az erőszak, trágárság vagy félelemkeltés.

Ön szerint például milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a tévénézésnek? Ha 16 évnél fiatalabb gyermeket nevel, kérjük töltse ki kérdőívünket (kb. 5 percet igényel), hogy a közeljövőben megfelelő és sokoldalú tájékoztatást kaphasson a gyermekek védelme érdekében.

Szponzorált hirdetések