A terhesség alatt különösen figyeljen vérnyomására!

A terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. augusztus 05. Gyarmati Orsolya

A terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik.


A magasvérnyomás bár olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordulhat, hogy kezelés nélkül marad az illető. A terhesség során mért magas értékeket azonban feltétlenül komolyan kell venni, hiszen a terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik – hívja fel a figyelmet Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

A terhességi magasvérnyomás fajtái
 
Hipertónia a terhességek 5-7 százalékában fordul elő. A terhességi vérnyomásnak két formáját különíthetjük el: ha a kismama ismerten magas vérnyomástól szenved, és így esik teherbe (idült terhességi hipertónia 1-3 százalék), illetve a másik eset, amikor korábban nem hipertóniás nőben maga a terhesség váltja ki a hipertóniát.

A terhesség során folyamatosan szükséges a kismama vérnyomásának ellenőrzése, mivel a 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Különös figyelmet kívánnak azok az esetek, amikor a vizeletben növekvő mennyiségben található fehérje (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés). Ebben az esetben felmerül a  terhességi toxaemia, preeclampsia-eclampsia gyanúja. Ez az összes szülések 3-6 százalékában fordul elő. Jellemzően a 20. terhességi hét után jelentkezik a magas vérnyomás, amelyet egyéb eltérések is kísérhetnek (pl. vesefunkció romlása, lábdagadás, vizelet fehérje növekedés, májfunkció romlás, vérlemezke szám csökkenése). A legsúlyosabb megjelenési forma a görcsroham, kóma, amely halállal végződhet. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.
Éppen ezért különösen fontos a szoros kontroll, mivel nem jósolható meg előre a tünetek súlyosbodásának üteme – mondja Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.
 
Tünetek:

– vérnyomás emelkedése

– ödéma

– fejfájás

– szédülés

– látászavar