A vágy csendje szülés után

Egy kisbaba érkezése óriási öröm, de ugyanilyen mértékben fel is forgathatja a család életét, sőt a szülők párkapcsolatát is. Sok férfi panaszkodik arra, hogy a felesége a szülés után nehezen, vagy egyáltalán nem engedi vissza őt a hálószobába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. július 29. Gyarmati Orsolya

Egy kisbaba érkezése óriási öröm, de ugyanilyen mértékben fel is forgathatja a család életét, sőt a szülők párkapcsolatát is. Sok férfi panaszkodik arra, hogy a felesége a szülés után nehezen, vagy egyáltalán nem engedi vissza őt a hálószobába.


A pszichológiai szakirodalom a vágy csendjeként emlegeti a jelenséget, és a hátterében számtalan biológiai és lelki ok áll. Sajnos ezzel nagyon kevés pár van tisztában, ráadásul gyakran tabuként is kezelik ezt a helyzetet, mert fájdalmas, néha szégyenteljes dolog is arról beszélgetni, hogy miért nem kívánja a nő a szexet a szülés után.

Biológiai okok

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a terhesség alatt a hormonok hullámvasútján száguldozik a nő, és a legtöbb férfi viszonylag jól is tűri a párja hangulatváltozásait. Azzal viszont nagyon kevesen vannak tisztában, hogy a szülés után is tovább játszanak az anyukával a hormonok. A prolaktin, ami az anyatej kiválasztásáért felelős, „bekavar” a szexuális funkciók szabályozásába is. A prolaktin szintje megemelkedik a szoptatás alatt, és gátolj a libidót, a petesejtek érését, ovulációját, vagyis mindent elkövet, hogy megakadályozza az ismételt teherbeesést. A férfi ebből csak annyit érzékel, hogy a párja nem akar ágyba bújni vele.

Nehezíti a helyzetet, hogy a szülés utáni felépülés nem megy mindenkinél egyformán gyorsan. Az orvosok általában hat hét türelmi időt kérnek a férfiaktól, mert átlagban ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a kitágult hüvely visszaálljon az eredeti állapotába. De ez sem megy mindenkinél egyforma gyorsan. Nagyon fontos, hogy a férfi ne tegyen bántó megjegyzést arra, hogy a nő hüvelye tágabb a megszokottnál.

Sokszor előfordul, hogy a szülés utáni első együttlét fájdalmasabb a nőnek, különösen, ha gátmetszésen esett át. Császáros szülés esetében pedig a kényelmetlen helyen lévő műtéti seb okozhat gondot. További nehezítő tényező, hogy a szülés után akár egy évig is előfordulhat hüvelyszárazság. Ha erről nem tud a pár, akkor a jelenséget úgy is értelmezheti, hogy a nő nem kívánja a szexet. A szülés után a nő testének illata megváltozik, mivel anyatejet termel, ami a szexuális izgalom hatására általában elkezd folyni, ráadásul a mellek sokkal érzékenyebbé, fájdalmasabbá válnak. Csoda, ha egy nő ezek után elutasítja a párja közeledését?