A vetélés jelei

A terhesség legdrámaibb pillanata a veszteség, a magzat elhalása. Milyen jelei vannak a vetélésnek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 24. Gyarmati Orsolya

A terhesség legdrámaibb pillanata a veszteség, a magzat elhalása. Milyen jelei vannak a vetélésnek?


Vetélésnek vagy spontán vetélésnek nevezzük, amikor a 24. terhességi hét előtt kilökődik vagy elhal a magzat. Minden ettől későbbi terhességi hétben a magzat állapotától függetlenül szülésről beszélünk, a betöltött 24. és 37 közötti terhességek esetében koraszülésről.

A vetéléseket több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Ha a terhességi heteket vesszük figyelembe, akkor beszélhetünk szubklinikai vetéléséről, amikor a fogantatást követő 2-3 hétben zajlik le a vetélés, és általában nem okoz különösebb tüneteket.
A korai vetélések az első trimeszterben történnek meg és az összes spontán vetélés 70 százaléka is ebben az első időszakban történik meg. A maradék 30 százalékot nevezzük középidős vetélésnek.

A vetéléseket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen lefolyásúak: fenyegető vetélés (abortus imminens) alkalmával kevés vérzés és alhasi görcs a jellemző. A kezdődő vetélés (abortus incipiens) során szintén hüvelyi vérzés és alhasi fájdalom, görcs a jellemző, de sokkal erőteljesebbek a tünetek, a méhszáj is kinyílik. Befejezetlen vetélésről (abortus incompletus) akkor beszélünk, ha bő, darabos a vérzés, a méhben visszamaradt részeket el kell távolítani műtéti úton. Befejezett vetéléskor (abortus completus) beszélünk, ha koraterhesség során a még kiürül, nincs szükség műtétre.