A világ legboldogabb gyerekeinek nyolc titka

Az Unicef friss gyermek jól-léti felmérése szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Hogy miért? Íme a válasz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 06. Gyarmati Orsolya

Az Unicef friss gyermek jól-léti felmérése szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Hogy miért? Íme a válasz.


1. Mert szüleik a világ legboldogabb emberei között vannak

Nem meglepő, hogy boldog gyerekeknek a szüleik is boldogak. Az ENSZ Világboldogsági Jelentése szerint  Hollandia a negyedik legboldogabb ország a földön.

2. Mert a holland anyukák nem depressziósak

Ellen de Bruin újságíró és pszichológus könyve szerint ez a jelenség annak köszönhető, hogy Hollandiában “azt választunk életünk párjául, akik akarunk, mi döntünk a vallásunk, a szexualitásunk felől és gyakorlatilag bármit kimondhatunk. Hollandia nagyon szabad ország.” De Bruin azt is felvázolja, milyenek a holland nők. Szerinte a kedvesség és a vendégszeretet nem igazán az erősségük, rosszul öltöznek, ha valaki váratlanul érkezik hozzájuk vacsoraidőben, azt gond nélkül elküldik és igen parancsolgatósak férjeikkel. Hogy miért nem jellemző rájuk a depresszió az de Bruin szerint annak köszönhető, hogy a társadalmi berendezkedésnek köszönhetően egyensúlyt tudnak tartani anyaság és karrier között: a holland nők 68 százaléka részmunkaidőben dolgozik, nagyjából heti 25 órát.

3. Mert a holland apukák nagy része is részmunkaidőben dolgozik, és jelentős szerepet vállal a gyermeknevelésben

Egyre több holland apuka “szorítja bele” munkaidejét négy napba, az ötödiket pedig a gyerekeivel tölti. (És akkor még ott a hétvége is.) A Papa dag, azaz “apanap” nemcsak a holland szókincs része: egyre inkább ez a fajta időbeosztás az elfogadott norma, hiszen minden harmadik férfi részmunkaidőben dolgozik az országban. A holland apák komolyan veszik a szülői szerepet, így sokkal kiegyensúlyozottabb jelenlétük gyermekeik életében.

4. A holland gyerekeken nincs nyomás, hogy kimagaslóan teljesítsenek az iskolába, így nagyon kevés a stressz az életükben. Házi feladatuk alig van, vagy egyáltalán nincs is, így több idejük marad játszani iskola után.

10 éves kor alatt a holland gyerekek nem kapnak házi feladatot. Semmi más dolguk nincs, mint élvezni a tanulást. 12 éves korukban vizsgát tesznek, amelynek eredménye megmutatja, melyik irányba érdemes továbbtanulniuk.

5. A holland gyerekek a vajas kenyerükre csokireszeléket, vagy csokidarabkákat tesznek. Minden áldott reggel. És ez nem vicc!

Igaz ugyan, hogy ez távolról sem egészséges, az viszont elgondolkodtató, hogy a holland családok minden hétköznap IS együtt reggeliznek. A közösen kezdett nap jelentősen hozzájárul a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődéséhez.

6. A holland gyerekek szabadon kifejezhetik véleményüket

A holland gyerekeket egyrészt látják, másrészt hallják: attól a pillanattól kezdve, hogy képesek véleményt formálni, szüleik odaadóan figyelnek minden szavukra.

7. Van nagymama-napjuk!

A holland játszótereken nagyon gyakran találkozni nagymamákkal, akik unokáikkal töltik a napot. Számos holland Oma segít eképpen be a családba, és rendkívül fontos szerepet játszik a kicsik életében. Heti egy Oma-nap hatalmas segítség a szülőknek abban, hogy jól tudjanak egyensúlyozni család és munka között.

8. A holland kormány komoly támogatásban részesíti a családokat

A magyarhoz hasonlóan a holland rendszer is igyekszik minél több juttatást adni a családoknak: van gyes, gyed, családi pótlék és hasonlók.

Forrás: findingdutchland.com