A világ legfiatalabb programozói

Nem olyan meglepő kezdeményezés, hogy a legkisebbeket próbálják megtanítani kódolni, programozni. A leghíresebb gyerkőcök szüleiktől vagy egyedül tanulták meg az alapokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. október 18. Gyarmati Orsolya

Nem olyan meglepő kezdeményezés, hogy a legkisebbeket próbálják megtanítani kódolni, programozni. A leghíresebb gyerkőcök szüleiktől vagy egyedül tanulták meg az alapokat.


Muhammad Hamza Shahzad (7)

A hétéves pakisztáni kisfiú az Egyesült Királyságban él, és a világ legfiatalabb programozója, aki keni-vágja a Java és C++ nyelveket. Édesapja tanította meg kódolni, aki informatikai vállalatnál dolgozik. Hamza célja nem kevesebb, mint hogy ő legyen a következő Bill Gates.

Tavaly ő volt a legfiatalabb, aki megkapta a Microsoft Office Professional minősítést. Ennek elnyeréséhez 700 pontot kell elérni a teszten, a kisfiúnak 757 pontja volt.  A Microsoft szóvivője szerint a kisfiú profinak számít a szoftverfejlesztési alapokban. Tud készíteni webes appokat, járatos a Windows asztali alkalmazásokban, Windows szolgáltatásokban, webes szolgáltatásokban, és egyszerű játékokat is fejleszt.Tisztában van a stack, memóriamenedzsment, és adatstruktúrák fogalmaival. A fiatal zseni jelenleg saját számítógépes játékon dolgozik.

Tanmay Bakshi (12)

A 12 éves Bakshi öt évesen kezdett kódolni, különlegessége, hogy az IBM mesterséges intelligencia platformjához, Watsonhoz tervez applikációkat. Édesapja szintén programozó. Bakshi járja a világot, az IBM által tervezett konferenciákon is tart előadásokat. Ő Bill Gates helyett inkább Steve Jobs-ot, az Apple társalapítóját választotta példaképnek. Az általa fejlesztett szoftver, az AskTanmay a világ első webalapú NLQA rendszere, amely az IBM Watson kognitív képességeire épül. A nyolclépéses algoritmus többféle típusú kérdésre válaszol, és Watson mellett a Google keresési találatokat is figyelembeveszi.