A világ legforgalmasabb szülészetének mindennapjai

A hatgyermekes Rosalyn újabb szülésére vár. Fel kell készülnie, hogy ez sem egyszerű világrahozatal lesz, hiszen egyike annak a 300 új anyukának, aki gyermekét a Dr. Jose Fabella kórház egyetlen kórtermébe zsúfolva hozza világra. Helyzetjelentés a Fülöp-szigetekről. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 08. Szaurella

A hatgyermekes Rosalyn újabb szülésére vár. Fel kell készülnie, hogy ez sem egyszerű világrahozatal lesz, hiszen egyike annak a 300 új anyukának, aki gyermekét a Dr. Jose Fabella kórház egyetlen kórtermébe zsúfolva hozza világra. Helyzetjelentés a Fülöp-szigetekről. 


Ahogy már olvasható volt oldalainkon, egy korábbi szemétlerakóhoz közel, nyomornegyed szélén működik a világ legforgalmasabb szülészete Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában. A Daily Mail riportja nyomán most kicsit részletesebben nézünk szét ezen a szülészeten. A kórház körülményei borzalmasak, több sornyi várandós nő várakozik a recepciónál és több száz összezsúfolva várakozik a várószobában.

De Rosalyn számára öt másik asszony előtt szülni a legkisebb gond: bár a Dr. Jose Fabella állami kórház, a műtétekért súlyos összegeket kell fizetni. Így férjével közösen aggódtak az esetleges komplikációktól és a rendkívül költséges császármetszéstől.

Rosalyn hímző munkájával egészítik ki Eduardo szerény jövedelmét, noha a férfi plusz munkát is elvállal, csak hogy eltarthassa népes családját. „Ha nem lenne munkád, akkor is fizetned kell a számlákat” – magyarázza a Magyarországon is ismerős problematikát Eduardo.

Közben, ahogy Rosalyn szülési ideje közeledik, az asszony egy lendületes, hatékony ápolónővel egyeztet, milyen véradókat kell hoznia a szüléshez. A Fülöp-szigeteken ugyanis krónikus vérhiány van, ami a vértasakokat roppantul drágává és elérhetetlenné teszik egy olyan anya számára, mint Rosalyn.

De hetedik babájával a pocakjában nem kockáztathat: ezért intézkedett róla, hogy egy esetleges véradás esetére egy barátja is a kórházban legyen a szülés ideje alatt. „Még jobb lenne, ha Rosalynnak 3 donora lenne” – szidja a szülésznő – „mert itt, a Fabellában általában a 3 donor elegendő csak a felhasználandó vér mennyiségéhez”.

Anna Prebus vezető szülésznő annyi babát világra segített már, hogy nem is tudja pontosan. Ötből egy anyuka Manila központjából ide jön szülni, nem csoda, hogy a szülésznők éjjel-nappal is dolgoznak. „Öt anya jut egy ágyra, néha több” – jegyzi meg Prebus szülésznő, aki rámutat arra, hogy az utolsó pillanatokban hatos csoportokban viszik a kismamákat a szülőszobába.

Amikor Rosalyn kisfia végre előbújik, az új anyuka megkönnyebbül, de azonnal aggódni kezd a kis jövevény jövőjéért: „Remélem, jobb sora lesz, mint nekünk, akik azért dolgozunk csak, hogy enni tudjunk” – int búcsút Rosalyn. Bölcs szavak, de ki tudja, mit hoz a jövő, amikor a szorgalmas szülésznők 24 órás, feszes munkatempója végeláthatatlanul folyik tovább.


A hétgyermekes család nem szokatlan jelenség a Fülöp-szigeteken. Rosalynék kerületében, Tondoban átlagosan 10-12 fős nagycsaládok élnek, így nem ritka, hogy csúcsidőben a Dr. Jose Fabella kórház szülésznői legalább 100 gyereket segítenek a világra egy 24 órás perióduson belül.