A világ legfurcsább iskolái

Összegyűjtöttünk néhány igazán különleges iskolát a világ minden tájáról, amiben nem feltétlen a nevelési módszer érdekes, és nem is az, hogy mennyi pénzt szednek a diáksportkörben, vagy hogy megérkezett-e időben minden tankönyv.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. augusztus 23. bencze.aron

Összegyűjtöttünk néhány igazán különleges iskolát a világ minden tájáról, amiben nem feltétlen a nevelési módszer érdekes, és nem is az, hogy mennyi pénzt szednek a diáksportkörben, vagy hogy megérkezett-e időben minden tankönyv.


A világ legfurcsább iskolái a föld alatt, hajón, barlangban, vagy éppen egy hegy tetején üzemelnek, de olyanok is vannak, ahol egyáltalán nincs tanterv vagy szabályok. Egy viszont közös bennük: a gyerekek állítólag szeretik őket.

Iskolahajók, Bangladesh

A monszun időszak a globális felmelegedés miatt a felmérések szerint egyre több csapadékkal jár, és egyre hosszabb. Az áradások miatt a gyerekek sokszor akár hónapokig nem jutnak el az iskolába. Erre a problémára született megoldás – kicsit Noé Bárkája mintájára – az iskolahajó, amit Mohamed Rezwan indított el először 2002-ben. Ma már 19 hajó működik egy 250 kilométer hosszú partszakaszon, amivel több ezer gyermek oktatását oldották meg. A hét hat napján a hajók kikötnek egy-egy faluban, és felveszik a gyerekeket lehetőleg életkor szerint. Mikor az osztályterem megtelik, és a 30-35 gyerek elfoglalja helyét, elkezdődik a három órás oktatás, amibe olvasás, írás, matematika, angol és környezetismeret órák is beleférnek. Ezután a gyerekeket visszaviszik a partra, beszáll a következő osztály, és kezdődik az újabb három óra, összesen 3 kurzust tartanak minden nap. Esténként pedig a felnőttek is tanulhatnak, vagy egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat. A hajókon egyébként van áram, internetkapcsolat, könyvtár, és oktató DVD-k is.

Barlangiskola, Dongzhong

A kínai Dongzhong falu lakosainak nem volt lehetősége iskolát építeni, sokuknak még házat sem, így abból dolgoztak, amijük volt, vagyis használatba vették a barlangot. A kezdeti időkben – érthető okokból – összesen egy tanárt sikerült odacsábítani, aki a csak elsős és másodikos osztályt vállalt, de elektromosság, pénz, könyvek, és mindenféle tanszer hiányában a gyerekek többsége így is alig tudott megtanulni olvasni vagy írni az évek alatt. Amikor aztán egy TV műsorban esett szó magáról a településről és a különleges iskoláról is, ami után a nézők egy része pénzfelajánlásokat tett, kaptak könyveket, írószereket, asztalokat, sőt néhány fiatalt annyira lenyűgözött a gyerekek tanulási kedve, hogy elutaztak önkéntes tanárnak, így segíteni nekik. Egy üzletember felajánlotta, hogy felvezetik az elektromos vezetékeket a barlangig, a kormány pedig ingyen biztosította az iskolának az áramot. Az összefogásnak köszönhetően a környező falvakból is tudtak már diákokat fogadni, így 200 diákja lehetett az iskolának. Ők voltak az elsők a faluban, akik tanulták a mandarin nyelvet, hiszen otthon miao nyelven beszéltek, olvasni vagy írni az idősebbek egyáltalán nem tudtak. A sors furcsa fintora, hogy a figyelem, ami miatt az iskola beindulhatott lett a veszte is az egész kezdeményezésnek. Idővel egyre többen vélték úgy, hogy az, hogy gyerekek barlangban tanulnak, rossz fényt vet Kína kulturális megítélésére, így 2011-ben bezárták az iskolát, de szerencsére az eddigi támogatók kitartottak a diákok mellett, és egy új, immár rendes épületben újra tudott kezdődni az oktatás.

Iskola a hegytetőn, Gulu

Szintén Kínában található az iskola, amiről ha csak annyit mondunk, hogy a hegytetőn van, akkor átlagosan hangzik, de ha azt mondjuk, hogy a felhők között, naponta 5 órányi hegymászásra, akkor talán már érthető mitől különleges. A kezdeti időszakban a gyerekek minden nap szó szerint életük kockáztatásával mentek iskolába, hiszen néhány helyen a sziklás ösvény nagyjából 40 centi keskeny volt. Az iskolának egy tanára van, ő viszont 26 éve oktatja a gyerekeket, akik azóta már szamárháton is meg tudják közelíteni az iskolát. Sőt sikerült a fejlesztéseknek köszönhetően egy beton kosárlabda pályát is építeni az iskola elé, ahol a gyerekek óvatosan dobálják a labdát, hiszen ha leesik, rámegy a gyerek egész napja, hogy azt visszavigye. Mára már mosdó is van az iskolában, sőt a gyerekek egy felajánlásnak köszönhetően egyenruhát is kaptak, amit állítólag büszkén hordanak.

Iskola a föld alatt, Reston

Az Amerikai Egyesült Államokban, Virginiában épült a az 1970-es években a Terraset Általános Iskola, ami energiatakarékos megoldásként a  javarészt a föld alá épült. Az energiaellátást napelemekkel biztosították, mára még sem ez az ország legenergiatakarékosabb iskolaépülete, de még mindig a város egyik látványossága. Attól függetlenül, hogy az épülete különleges, az oktatás hagyományos módszerekkel történik, egyedül a családi vetélkedők, vagy a bingo estek kötetlenek.