Abortál az esemény utáni tabletta?

Előfordul, hogy elszabadulnak a szenvedélyek. A tiszta fejjel gondolkodásnak ilyenkor sokszor esélye sincs, ám kicsivel később jön a kijózanodás és vele együtt az a bizonyos “belehasítós” felismerés: a védekezés elmaradt. Ilyenkor szokott képbe kerülni az esemény utáni tabletta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. január 28. Gyarmati Orsolya

Előfordul, hogy elszabadulnak a szenvedélyek. A tiszta fejjel gondolkodásnak ilyenkor sokszor esélye sincs, ám kicsivel később jön a kijózanodás és vele együtt az a bizonyos “belehasítós” felismerés: a védekezés elmaradt. Ilyenkor szokott képbe kerülni az esemény utáni tabletta.


Angolul “másnap reggeli tablettának” is nevezik, hiszen az esetek nagy többségében inkább az éjszaka folyamán történik a védekezés nélküli együttlét, bár igen magas az olyan esetek aránya is, ahol az óvszer szakad ki, tehát nem feltétlenül csak meggondolatlanságból köthet ki az ember lánya másnap reggel egy nőgyógyászati rendelőben azzal a feltett szándékkal, hogy esemény utáni tablettát (ECP = emergency contraception pill) írasson fel magának. Ezt a folyamatot hívjuk sürgősségi fogamzásgátlásnak.

Az ECP lényege, hogy megelőzze a nem kívánt terhességet. A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő tablettákból három fajtát a szexuális együttlétet követő 72 órán, tehát három napon belül kell bevenni, míg egy negyediknél ezt elég (?) az 5. napig megtenni. A “sürgősségi” kifejezés” már a 72 órás megoldásnál is elgondolkodtató, de 120 óránál kifejezetten cinikus, hiszen ha valaki tényleg kivárja az 5 napot, addigra sokkal nagyobb eséllyel történik meg a fogantatás. 

Hogyan működik?

Az esemény utáni tabletták nagy mennyiségben tartalmaznak olyan hormonokat, amelyek a mentsruációs ciklus éppen aktuális szakaszától függően több módon hathatnak:

– meggátolhatják a petesejt érését, illetve kiszabadulását

– ovulációt idézhetnek elő, így a spermiumok nem tudnak mit megtermékenyíteni

– megakadályozhatják, hogy a petesejt találkozzon a hímivarsejtekkel (mert nem hagyják azokat mozogni

– nem engedik, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhfalba (mert méhnyálkahártya-leválást okoznak)

Ez utóbbi eset erősen más mint az első három, hiszen itt már megfogant egy élet, amit a tabletta kiolt, azaz ilyenkor az ECP egy kicsit hasonlít az abortusztablettára, csak korábban alkalmazzák. A Családháló (és reméljük, velünk együtt még sok más oldal, szervezet, intézmény és ember) azt vallja, hogy az élet a fogantatással kezdődik, és nem tudunk úgy tenni, mintha ebben az esetben az ECP nem vetne véget egy embrió életének. Éppen ezért lenne annyira fontos sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre és a szexuális felvilágosításra ahelyett, hogy feloldják a vénykötelezettséget, ahogy a napokban tette azt az Európai Bizottság, de erre még később visszatérünk.

AZ ECP alkalmazása egyébként egyáltalán nem olyan biztonságos, mint ha valaki fogamzásgátló tablettát szed, esetleg spirált használ. Sok helyen olvasni azt is, hogy az ECP már meglévő terhességet nem veszélyeztet, ám akkor elgondolkodtató, miért szükséges közölni a tablettát felíró orvossal az utolsó menzesz első napját, ami nem lehet régebben harminc napnál, ebben az esetben ugyanis a nőgyógyász terhességi tesztet köteles végezni, és ennek éppen az az oka, hogy a tabletta igenis veszélyezteti a már (korábban) megfogant magzatot.

Mellékhatások

Ha netán bárkiben megfogalmazódott volna az a gondolat, hogy nyugodtan lehet védekezés nélkül nemi életet élni, a tabletta beszedésével úgysem lehet semmi baj, akkor gyorsan elmondjuk azt is, hogy az ECP olyan nagy adag hormont tartalmaz, hogy rendszeres szedése kifejezetten ártalmas lehet. Sok szakember figyelmeztet arra, hogy évente legfeljebb kétszer lehet ehhez a módszerhez folyamodni, egyébként meg tessék odafigyelni a megelőzésre, az sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mint fejvesztve rohangálni szombat hajnalban az ügyeletre.

Az ECP mellékhatásai lehetnek:

– szabálytalan, elhúzódó vérzés

– hányinger, hányás

– fejfájás, szédülés

– izomfájdalom

Csak receptre

Magyarországon esemény utáni tablettát kizárólag receptre lehet felírni. A TB nem támogatja ezen készítményeket, s egy tabletta ára 5-10.000 Ft között mozog. Ezzel kapcsolatban igen aktuális megemlíteni, hogy idén január elején az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügyi Hivatal ajánlására úgy döntött, az egész EU-ban recept nélkül megvásárolhatóvá teszi az ellaOne-t (éppen a 120 órás tablettát), ám azt szerencsére lehetővé tette, hogy az egyes országok a döntést egyénileg bírálják el. Magyarország – Horvátországgal, Lengyelországgal, Németországgal és Olaszországgal egyetemben – élve a mérlegelés lehetőségével továbbra is recepthez köti az összes forgalomban lévő esemény utáni tabletta kiadását, míg Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország “bajba jutott” lányai és asszonyai egyszerűen bemennek egy ECP-t forgalmazó üzletbe, megveszik az ellaOne-t és távoznak.

Sajnos azonnal az a kérdés vetődik fel bennünk: mi történik, ha valaki “bespájzol” és innentől úton-útfélen védekezés nélkül él majd nemi életet, miközben esze ágában sincs gyermeket vállalni, mondván, a tabletta mindig kéznél van? Vajon ki tehető majd felelőssé, ha az ilyen nőknek drasztikus változás következik be a hormonháztartásában? És mi van, ha már meglévő terhességeket próbálnak majd ilyen módon megszakítani anélkül, hogy orvos látta volna őket? Lehet, hogy túl sötéten látjuk a jövőt, mégis úgy véljük, egy bármilyen gyakran megvásárolható, nagyon komoly veszélyeket rejtő készítmény felelőtlen használata beláthatatlan következményekkel járhat.

Máshol

Európában egyetlen ország van, ahol egyáltalán semmilyen formában nem kapható ECP: ez pedig Málta. A fent már említett receptköteles országok sorát bővíti Albánia, Kazahsztán és Macedónia is. Nem kell vény Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Örményországban, Görögországban, Írországban (!), Izraelben, Litvániában, Luxemburgban, Szerbiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svájcban, Törökországban és az Egyesült Királyságban, bár a vásárlóknak kérni kell a patikában a terméket. És hogy a tengerentúlról is szóljunk egy szót, New Yorkban térítésmentesen jár az ECP minden 14. évét betöltött lánynak.