Abortusz: alaptananyag orvostanhallgatók számára

Vajon emlékszik még valaki a hippokratészi esküre? Amikor arra gondolunk, hogy az abortusz elvégzését a tananyag kötelező részeként oktatják az orvosi egyetemeken, akkor nehéz erre a kérdésre igennel válaszolni…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. április 20. Gyarmati Orsolya

Vajon emlékszik még valaki a hippokratészi esküre? Amikor arra gondolunk, hogy az abortusz elvégzését a tananyag kötelező részeként oktatják az orvosi egyetemeken, akkor nehéz erre a kérdésre igennel válaszolni…


Melissa Harris-Perry az MSNBC Lean Forward című műsorát vezeti. Az egyik adásban Dr. Anne Davis orvost kérdezte egy észak-karolinai törvénytervezetről, amely megakadályozná, hogy az abortusz a kötelező képzés része legyen az orvosi egyetemeken. A két hölgy egyaránt fel volt háborodva a tervezett változtatások miatt, miközben folyamatosan hangsúlyozták, hogy az abortusz elvégzésének elsajátítása kötelező alapkészség kell, hogy maradjon.

Harris-Perry meglehetősen elítélően nyilatkozott a 2015-ben eddig elért pro-life eredményekről. „Még csak az év egyharmadánál vagyunk, de máris több mint 330 abortusz-hozzáférést korlátozó megszorítás született.”

Példaként az Észak-Karolinai 456-os számú törvénytervezetet hozta, amely mind az abortusz gyakorlását, mind az azokon való részvételt betiltaná az orvosi egyetemeken. „Ha a törvénytervezetet megszavazzák, annak beláthatatlan következményei lehetnek az egészségügyi rendszerünkre”, figyelmeztette a nézőket Harris-Perry, majd arról kérdezte Dr. Anne Davist, a Physicians for Reproductive Health vezetőjét, aki egyben a fanatikus abortuszpárti RH Reality Check weboldal szakértője is.

“Anne, mostantól nem tanulhatsz orvosi dolgokat az orvosi egyetemen”, siránkozott Harris-Perry. Davis erre úgy reagált, hogy az abortusz végrehajtása egy alapvető követelmény és tudásanyag, ami szerves része a tananyagnak, így az a tény, hogy mostantól mindez lehetetlen lesz, igazán „zavaró”.

Davis azzal érvelt, hogy az abortusz „nagyon, nagyon gyakori” dolog, más szóval: ha egy nő el akarja vetetni a gyerekét, az orvosnak tudnia kell, hogyan végezzen el egy terhességmegszakítást.