Abortusz-balhé Spanyolországban

Politikai vihart kavart Spanyolországban az a kormányzati elképzelés, amely szerint visszavonnák az abortusz jelenlegi liberális szabályozását. Elemzők szerint Mariano Rajoy miniszterelnök a lépéssel a kormányzó Néppárt (PP) konzervatív bázisának igyekszik kedvezni - írta a Financial Times című napilap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2013. május 30. szabo.daniel

Politikai vihart kavart Spanyolországban az a kormányzati elképzelés, amely szerint visszavonnák az abortusz jelenlegi liberális szabályozását. Elemzők szerint Mariano Rajoy miniszterelnök a lépéssel a kormányzó Néppárt (PP) konzervatív bázisának igyekszik kedvezni – írta a Financial Times című napilap.


A jobbközép kormány még nem terjesztett be hivatalosan törvényjavaslatot az ügyben, de világossá tette, hogy olyan rendszerhez akar visszatérni, amelyben a nők többé nem dönthetnek szabadon egy esetleges abortuszról terhességük korai szakaszában. A hírek szerint a spanyol kormány arra készül, hogy a megszakítást csak akkor engedélyeznék, ha a terhesség nemi erőszak következtében alakult ki, illetve ha a terhes nő egészsége veszélyben forog. Nagy valószínűséggel a törvény nem tenné lehetővé az abortusz választását akkor sem, ha a magzat vizsgálata során fejlődési rendellenességet állapítottak meg, jóllehet ebben az esetben Spanyolországban már évtizedek óta legális a terhesség megszakítása a várandós nő kérésére, a legtöbb európai ország bevett gyakorlatához hasonlóan.

Alberto Ruíz-Gallardón igazságügyi miniszter azonban a napokban kijelentette a parlamentben: “ha abortuszt hajtanak végre (…), azt soha nem indokolhatja fogyatékosság, mert az azt jelentené, hogy első- és másodosztályú embereket hozunk létre”. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány elképzelései szerint a 16 és 18 év közötti lányok a jövőben újra csak szülői beleegyezéssel kérvényezhetnék terhességük megszakítását – ezzel a lépéssel a szocialista kormány három évvel ezelőtt elfogadott reformját vonnák vissza.

Az abortusz-szabályozás szigorításának terve heves vitát váltott ki Spanyolországban, ahol a kormány a gazdasági válság nem megfelelő kezelése, illetve korrupciós botrányok miatt komoly bírálatok kereszttüzében áll. Mariano Rajoyt már a saját pártján belül is kritizálják például amiatt, hogy nem csökkentette az adókat: legutóbb elődje, José María Aznar támadta a miniszterelnököt emiatt egy televíziós interjúban.

Elemzők szerint az abortusz-szabályozás felülvizsgálatával Rajoy a Néppárt konzervatív bázisát akarja támogatni. “Különös lépésnek tűnik vitát nyitni ebben a kérdésben a gazdasági válság kellős közepén” – vélte Manuel Arias Maldonado politikai elemző, a málagai egyetem professzora. “Az lehet rá a legfőbb magyarázat, hogy a kormányfő igyekszik azoknak a frakcióknak a kedvében járni a Néppárton belül, amelyeknek támogatása nagyon fontos számára és amelyek keményen lobbiznak az abortusz szabályozásának szigorításáért.

Az országban óriási politikai hatalommal bíró spanyol katolikus egyház régóta kampányol azért, hogy vonják vissza a 2010-ben elfogadott abortusz-törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a nők terhességük 14. hetéig indoklás nélkül kérhessék abortusz végrehajtását. A spanyol püspökök áprilisban kiadott állásfoglalásukban arra kértek minden “kiforrott keresztény lelkülettel” bíró politikust, hogy támogassa az abortusz szigorúbb szabályozását.

“Ez olyan kérdés, amely meghatározó fontosságú spanyolok milliói számára, akik – függetlenül attól, hogy katolikusok vagy sem – a PP-re szavaztak” – mondta Benigno Blanco, egy abortusz-ellenes szervezet elnöke. “A legutóbbi választáson (2011 novemberében) sokan kifejezetten azért szavaztak a Néppártra, mert az választási programjában ígéretet tett az abortusz-törvény felülvizsgálatára. Ha a párt nem teljesíti ígéretét, azért nagy árat fog fizetni a következő választáson” – tette hozzá.

Ugyanakkor Ruíz-Gallardón elképzeléseinek bírálói szerint a tervezett módosítások nagy mértékben korlátoznák a nők jogait amellett, hogy hatásukra bizonyosan nem csökkenne a terhesség-megszakítások száma. “(A nőknek) többé nem lesz joguk ahhoz, hogy maguk döntsenek. Ehelyett egy orvos, egy pszichiáter vagy egy bíró gyámsága alá helyezik őket, akik majd helyettük döntenek arról, lehet-e abortuszuk vagy sem” – figyelmeztetett Diego Fernández, egy ismert madridi abortuszklinika igazgatója. Hozzátette, hogy “kifejezetten kegyetlen” ötletnek tartja a magzat fejlődési rendellenessége esetén kért terhesség-megszakítások tervezett tiltását, mert ezeket a döntéseket éppen azok a párok kényszerülnek meghozni, akik eleve tervezték a gyereket. “Egy ilyen döntés a párok számára mindig borzasztó szenvedést okoz” – hangsúlyozta.

Kormányzati tisztviselők rendre úgy nyilatkoznak, hogy Rajoy csupán a választási programjában ígérteket igyekszik valóra váltani, és arra hivatkoznak, hogy 2010-ben a szocialisták által elfogadott reform is hasonló vitákat kavart. Arra is figyelmeztetnek, hogy mind a kormányon, mind a Néppárton belül vita folyik egy esetleges törvénymódosítás mértékéről, ami arra utalhat, hogy a felső vezetésen belül sem mindenki osztja az igazságügyi miniszter lelkesedését az abortusz-szabályozás drasztikus megváltoztatásáért.