Adakozni jó!

„Kétszer ad, aki jól ad” – tartja a mondás. A karácsonyváró hetekben gyakran találunk postaládáinkban adományozásra felszólító leveleket. Ilyenkor megszólal segítségnyújtás igénye a jóérzésű emberekben. Összeállításunkban egyházi és civil karitatív szervezeteket kérdeztünk adományozási kedvünk alakulásáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 10. Szaurella

„Kétszer ad, aki jól ad” – tartja a mondás. A karácsonyváró hetekben gyakran találunk postaládáinkban adományozásra felszólító leveleket. Ilyenkor megszólal segítségnyújtás igénye a jóérzésű emberekben. Összeállításunkban egyházi és civil karitatív szervezeteket kérdeztünk adományozási kedvünk alakulásáról.


Sokat változott az adománygyűjtés módszere. Ma már szinte mindegyik karitatív vagy humanitárius szervezet online módon is fogadja a felajánlásokat, de a médiumok, így az MTVA közmédia és a népszerű rádiós Morning Show is igen sokat tesz az adományozási kedv életben tartásáért. Sok munkahelyen már november végén megkezdődik a szervezkedés. Szalmay Ágnes kétgyermekes budapesti anyuka a motorja osztályán az adományok megszervezésének: „Tavaly legalább 10 csomagot küldtünk így ki a kollégákkal. Mindenki hozott bele valamit. Először e-mailben felvettük a kapcsolatot azzal, akinek küldeni szerettünk volna, és amikor megkapta, e-mailben mindenki küldött köszönő sorokat, volt, aki fényképet is. Mindannyiunknak jól esett ez a visszajelzés.”

Jónak lenni jó! a közmédiában

Tavaly több mint 100 millió forintot gyűjtött a közmédia a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. Idén a közmédia december 15-én, vasárnap egész napos műsorfolyamban mutatja be a Katolikus Karitász működését, szervezetét, támogatottjait és önkénteseit riportokkal, budapesti és vidéki élő kapcsolásokkal, kisfilmekkel és stúdióbeszélgetésekkel. Az adománygyűjtést koordináló Siklós Beatrix az MTVA-nak arról, hogy miben mérhető egy akció sikere, így nyilatkozott: „Manapság a sikert hajlamosak vagyunk csak pénzben mérni, ami persze fontos dolog, mégsem hiszem, hogy ez lenne a lényeg. Sokszor nagyobb örömöt jelent, ha valaki állást kaphat, ha a hátrányos helyzetű gyerekeket megtanítja egy értő ember muzsikálni, vagy ha egy gyerekcsoport eljuthat nyaralni. Ezek legalább olyan értékes felajánlások, mint egy-egy pénzátutalás. A pénz nagyon fontos, de a ne felejtsük el, hogy a siker nemcsak pénzben mérhető, sokkal inkább a közösség összefogásának erejében.”

Fotó: MTVA

Már lehet licitálni a felajánlott tárgyakra jótékonysági kampányában. A teljes műsor alatt folyamatosan fogadják az adományokat. Fix áron lehet megvásárolni a honlapon többek között a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat által felajánlott könyvművészeti ritkaságot, a Bécsi Arany Bibliát, Erdei Zsolt ökölvívó szerencsehozó kesztyűjét, Fa Nándor hajótervező speciális kötél-csigáját, Kovács Kati énekes, Rost Andrea és Pitti Katalin operaénekesek fellépő ruháját, Nemcsák Károly színművész mezét, Görbicz Anita kézilabdázó és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó dedikált mezét, Bodrogi Gyula távcsövét és Csőre Gábor színész horgászbotját is.   

www.mtv.hu/jonaklennijo

Rekordmennyiségű élelmiszer a rászorulóknak

A legnagyobb hazai humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt több akcióval is készül a karácsonyi adománygyűjtési időszakra. Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi szervezetének civil szakmai igazgatóhelyettese portálunknak kifejtette: „Tapasztalataink szerint nem csökkent az adományozási kedv. Ellenkezőleg, a családok tudatosabban adakoznak, kevesebb jó, de már a tulajdonosnak nem kellő holmi került ki a lomtalanításba, hogy karácsony táján a jótékonysági szervezetek által a rászorulókhoz kerüljön. Országosan is több adománygyűjtő programmal van jelen a Magyar Vöröskereszt ezen a karácsonyon. A MikulásGyár partnereként hosszú évek óta változatlan segíteni akarással várjuk az adományokat egészen december 22-ig, minden nap 9 órától 21 óráig országosan 3 helyszínen.” Az igazgatóhyelettes hozzátette: „Újdonság, hogy a Magyar Vöröskereszt idén első alkalommal csatlakozott a Coca-Cola Karácsonyi Karavánjához. Az egyes helyszíneken vöröskeresztes önkénteseink és munkatársaink várják az adományokat. Az összegyűlt tartós élelmiszereket és szaloncukrokat megyei és területi szervezeteink juttatják el a legrászorultabbaknak. A minap befejeződött Tesco-s élelmiszer gyűjtés is nagy siker volt, 55 ezer kilogramm gyűlt össze a legfontosabb alapélelmiszerekből. Emellett vidéki helyszíneken (Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Kaposvár, Szeged) elindítottuk Adomány-expressz elnevezésű gyűjtő akciónkat is.”

www.voroskereszt.hu és www.mikulasgyar.hu

Karácsonyfát adományozzon

Magyarországon 3 millió háztartásból 300 ezer nem engedheti meg magának, hogy karácsonykor fát állítson. Ismét megnyitja kapuit a Jótékonysági Karácsonyfa Áruda az óbudai Kolosy téren. A December24.hu árudájában minden karácsonyfa vásárlása után két másikat ajándékoznak olyan családok számára, akik anyagi okokból egyébként fa nélkül ünnepelnének. A December24.hu akciójához az óbudai önkormányzat mellett további támogatókat is várnak a
szervezők. A cégek karácsonyfa-vásárlással, ünnepi csapatépítéssel vagy akár saját áruda nyitásával, „örökbe fogadásával” is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rászoruló családok igazi karácsonyi hangulatban ünnepelhessenek. Mindezek mellett társadalmi célú szponzorációval is lehet támogatni a December24.hu-t.

A vásárlók adományozási oklevelet kapnak. Az áruda december 20-ig várja a jótékonykodni vágyókat. A jótékonysági akcióban tavaly csaknem 500 családnak jutott karácsonyfa. December 21-én tehát a központi áruda helyszínének biztosításán túl az önkormányzat is egy-egy fát adományoz a vásárlások után, amellyel így összesen akár 1000 család számára teheti teljesebbé és meghittebbé a karácsonyt.

www.december24.hu

„Egymillió csillag a szegényekért”

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga három évvel ezelőtt ragyogott fel először, és idén is a karácsonyi időszakban nap mint nap arra figyelmeztetett, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek.

Fotó: Katolikus Karitász

Az „Egymillió csillag a szegényekért” akcióban adományért gyertyákat adnak a jólelkű embereknek. Az akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozik a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag” akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre.

A Katolikus Karitász a napokban nyitotta meg KaritászPONT adományboltját Budapesten, a XI. kerületben. A boltban olyan árucikkeket vásárolhatnak meg, amelyek külföldi adományozóktól érkeztek. A vásárlás teljes összegét a nehéz helyzetben lévők támogatására fordítjuk. Emellett a KaritászPONT folyamatosan fogadja az új vagy jó állapotban lévő, használt tárgyakat, ruhaneműket, játékokat, háztartási eszközöket, és nem csak a karácsonyi adományozási főszezonban. továbbá az évek óta sikeres, és apróbb pénzadományra is módot adó Karitász-gyűjtés. Forrás: Katolikus Karitász

Az országos programsorozatot a székesfehérvári püspökség Adventi Udvarában a hagyományos ünnepi gyertyagyújtás alkalmával nyitotta meg Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke december elején. A gyertyákért adott összeget a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítják. Minden apró láng egy  rászorulót jelképez. A rendezvénysorozatban 11 egyházmegye több mint 150 települése vesz részt Magyarországon.

http://www.karitasz.hu

Karácsonyi csillag a jólelkűeknek

Ez évben, advent időszakában online és telefonos, személyes és közvetlen, pénz- és élelmiszeradományos lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy a szerencsétlenebb sorsúaknak segíthessünk. Jutalmul világítson fényesen Karácsony csillaga azoknak, akik jószívvel adnak, és azoknak, akik méltósággal kapnak.