“Adják ide a kisbabámat!!!” – szoptatás császármetszés után. Lehetséges?

Amikor a - tökéletesen egészséges - babát kiemelték az anyuka hasából, gondolkodás nélkül át akarták vinni a melegítőbe. Az anyuka pánikba esett és folyamatosan azt kiabálta: “Adják ide nekem! Adják ide nekem! Fektessék rám! Épp most vették ki belőlem, rajtam kell lennie!!!” Eközben képes volt felülni annak ellenére, hogy a hasa még nyitva volt. Az aneszteziológus válaszként nyugtatót injekciózott belé...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. augusztus 19. Gyarmati Orsolya

Amikor a – tökéletesen egészséges – babát kiemelték az anyuka hasából, gondolkodás nélkül át akarták vinni a melegítőbe. Az anyuka pánikba esett és folyamatosan azt kiabálta: “Adják ide nekem! Adják ide nekem! Fektessék rám! Épp most vették ki belőlem, rajtam kell lennie!!!” Eközben képes volt felülni annak ellenére, hogy a hasa még nyitva volt. Az aneszteziológus válaszként nyugtatót injekciózott belé…


A születés utáni azonnali bőrkontaktus fontosságát sok kórházban sajnos még ma sem ismerik el, pedig az, hogy a kis újszülöttet azonnal az anyukájára helyezzék, alapvető jelentősségel bír.
A kicsi kikerül jól megszokott, biztonságos közegéből, az anyaméhből ebbe a hideg, zajos és fényes világba, ahol meg kell tanulnia egyedül szabályoznia a légzést, a szívritmust, a testhőmérsékletet, stb.

Éppen ezért lenne fontos, hogy születés után esélyt adjunk a kisbabáknak, hogy ebben a rendkívül nagy és nehéz átállásban segíthesse őket az, hogy azonnal az anyukájukra helyezik őket, hiszen ő az egyetlen, akit a baba ismer, és aki számára az életet és a biztonságot jelenti. Ráadásul az is régóta köztudott, hogy ha egy babát az anyukája mellkasára fektetnek, a kicsi ősi ösztöntől vezérelve addig kúszik-mászik, amíg meg nem találja a tejforrást. És ez császármetszésnél pontosan ugyanolyan fontos lenne, mint amikor a baba természetes úton születik meg.

Kathy Petersen blogjában így ír: “Meg akartam osztani az olvasóimmal saját erőfeszítéseimet, hogy támogassam azokat az anyukákat, akik szeretnének azonnali kontaktot a kisbabájukkal a szülést követően, még akkor is, ha császármetszéssel szültek. Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy tanúja lehettem egy jelenetnek, amikor  a kisbababa 15 perccel császármetszés után már szopizhatott. Ez az eset új erőt adott, hogy még több anyát és nővérkét buzdítsak arra, hogy álljanak ki azért, hogy minél több újszülött baba esélyt kapjon az azonnali bőrkontaktra.”

Vajon miért ütközik olyan sok anyuka ellenállásba, amikor ezt szeretné kérni a szülészet dolgozóitól? Hiszen a legtöbbjük érti a “kötődés” fogalmát. Vajon miért van az, hogy ha szülés után az anyuka több mint két órát van együtt a kisbabájával, azt sok helyen már túlzásnak tartják? Kathy, aki 35 éve dolgozik szoptatási tanácsadóként, mindig megdöbben, hogy miközben az orvostudomány fényéveket fejlődött a 70-es évek óta, ezt a dolgot illetően sok esetben nagyon nehezen nyit.

Az orvosok és szülésznők sokszor így nyilatkoznak a császármetszés utáni azonnali mellre helyezésről: “Lehetetlen!”, “Megoldhatatlan!”, “Nincs elég hely!”, “Az anya épp egy operáció kellős közepén van!”, “A babát a melegítőbe kell helyezni, az anyukán megfázik!”

Sajnos császármetszés során az is akadályt jelent, hogy az anyáknak sokszor mindkét karját rögzítik a beavatkozás alatt, s sokszor még arra sem kapnak engedélyt, hogy megérinthessék a kisbabájukat…

Vannak azonban, akik még a műtőasztalon is képesek harcolni. Amint Kathy leírta a blogjában, egy nap egy vajúdó anyukát hoztak be, akinél az orvosok haladéktalanul császármetszést akartak végrehajtani. Az anyuka nagyon felháborodott, és noha kénytelen volt beleegyezni a császármetszésbe, kikötte, hogy addig nem vehetik le róla a gyereket, amíg az első szoptatáson nincsenek túl. Az aneszteziológus nem volt éppen nagy pártfogója a szülés utáni bőrkontaktnak, de Kathy elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy ennek az anyukának teljesülhessen a kívánsága. Azonban amikor a – tökéletesen egészséges – babát kiemelték, gondolkodás nélkül át akarták vinni a melegítőbe. Az anyuka pánikba esett és folyamatosan azt kiabálta: “Adják ide nekem! Adják ide nekem! Fektessék rám! Épp most vették ki belőlem, rajtam kell lennie!!!” Eközben képes volt felülni annak ellenére, hogy még nyitva volt. Az aneszteziológus válaszként nyugtatót injekciózott belé. Kathy azonban így szólt: “Rendben, máris hozom!” És anélkül, hogy bárkitől engedélyt kért volna, kivette az orvos kezéből a kicsit, és rátette az anyukára. “Kértem egy meleg takarót, miközben az orvosok és nővérek tátott szájjal bámultak rám. Erre ezt mondtam: “Igaza van az anyukának! A babának ott a helye!” Az anyuka egy pillanat alatt alakult át kiabáló, síró nőből nyugodt, gyermekét csodáló anyává. Az aneszteziológus elámult a változáson és ő maga segített kiszabadítani az anyuka lekötözött karját. Sajnos kevés kisbaba olyan szerencsés, hogy születése után 15 percen belül szopizhasson…és ha ez az anyuka nem lett volna olyan kitartó abba, amit eltervezett, az ő kisfia sem élhette volna át ezt az élményt, ami minden egyes újszülöttnek és édesanyának járna…”

Az alábbi videóban egy példát láthatunk arra, hogy császármetszés után is milyen könnyedén megoldható az azonnali kapcsolat az anyukával…csak hozzáállás kérdése az egész!