Agyhártyagyulladás, vérmérgezés, tüdőgyulladás: az anyatej ezektől is megvéd!

Kutatók olyan cukorfajtát találtak az anyatejben, amely megvédi az újszülötteket egy halálos vírustól. A természetes összetevővel szemben tehetetlenek az olyan kórokozók, amelyek a B-típusú streptococcus (GBS) fertőzést okozzák.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyhártyagyulladás
2016. augusztus 31. Gyarmati Orsolya

Kutatók olyan cukorfajtát találtak az anyatejben, amely megvédi az újszülötteket egy halálos vírustól. A természetes összetevővel szemben tehetetlenek az olyan kórokozók, amelyek a B-típusú streptococcus (GBS) fertőzést okozzák.


A szigetországban hetente egy kisbaba hal meg GBS-fertőzés miatt. Mint kiderült, nagy sok várandós nő hordozza magában a vírust, a fertőzött babák száma pedig folyamatosan emelkedik.

Eddig a szakemberek nem értették, miért van az, hogy egyes újszülöttek fertőzöttek lesznek, mások viszont egészségesek maradnak. A londoni Imperial College kutatói 183 nőt vizsgáltak meg. A DNS-ükben olyan gént keresktek, amely egy bizonyos vércsoporthoz köthető, és fontos szerepet játszik aban, hogy meghatározza a cukortípust, amit az adott nő anyateje tartalmaz. Ellenőrizték azt is, hordoznak-e a nők GBS-vírust a szervezetükben.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a nők, akiknél megtalálható volt az a gén, ami közvetve felelős annak a bizonyos cukorfajtának az előállításáért az anyatejben, jóval kisebb arányban hordozták magukban a GBS-vírust, és kisbabáik is sokkal kisebb számban fertőződtek meg születésükkor.

Azok a babák, akik mégis megfertőződtek, de édesanyjuk tejében megtalálható volt a lacto-N-difucohexaose I. nevű cukor, könnyebben győzték le a vírust.

A kutatás vezetője, Dr Nicholas Andreas a Daily Mailnek elmondta: „Az eredmények azt igazolják, hogy az anyatejben található cukrok megvédhetik bizonyos fertőzésektől az újszülötteket, amíg saját immunrendszerük meg nem erősödik annyira, hogy már képes önállóan is felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

Noha az Egyesült Királyságban folyamatos kampányokkal igyekeznek felhívni a nők figyelmét a szoptatás fontosságára, a szigetországban Európában itt a legalacsonyabb a szoptatott babák száma: Négy anyából meg sem próbál szoptatni, és csupán százból egy az, aki hat hónapig kizárólag anyatejjel táplálja a babáját.

Forrás: Daily Mail (via)