Agyhullám-kísérletek: a legerősebb érzelmek a nyerők

Brent Hoff kísérleti filmes Emotional Arcade című projektje meglehetősen bosszantó... A filmes szakember ugyanis arra biztat átlagos embereket, - mintegy versenyszerűen - hogy érezzenek olyan erős érzelmeket, amilyeneket csak tudnak. Ha a résztvevők túlvannak a tomboló haragon, a meditatív bódulaton, vagy a békés nyugalmon, kapnak egy nyalókát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 20. Gyarmati Orsolya

Brent Hoff kísérleti filmes Emotional Arcade című projektje meglehetősen bosszantó… A filmes szakember ugyanis arra biztat átlagos embereket, – mintegy versenyszerűen – hogy érezzenek olyan erős érzelmeket, amilyeneket csak tudnak. Ha a résztvevők túlvannak a tomboló haragon, a meditatív bódulaton, vagy a békés nyugalmon, kapnak egy nyalókát.


Az Emotional Arcade a technológia és az idegtudomány közös művészeti alkotása. Hoffnak már korábban is volt az emberi érzelmekkel végzett kísérleti filmje: a Love Competitionben (Szerelemverseny) arra kért hét önkéntest, hogy szeressenek valakit vagy valamit öt percen át olyan erősen, ahogy csak tudnak. Eközben egy agyi scanner és külső megfigyelők mérték a résztvevők idegi aktivitását.

Az Emotional Arcade felvételei során bátor jelentkezőkre egy-egy olyan fejszettet erősítettek, amely az agyi aktivitást levegőnyomássá alakítja. A levegő egy-egy luftballonban gyűlik, tehát aki erősebben érez, annak durran el először a lufija.

Hoff elmejátékai pont annyira izgalmasak, mint amennyire kimerítőek. A Reflektív Rulett elnevezésű kísérletben például a versenyzők egymás ellen hergelik magukat, hogy aztán kiderüljön, ki a fásultabb. Egy másik játékban Hoff a résztvevők akaratát kapcsolja robotokhoz, amelyeket gondolattal kell irányítani.  

Hoff nemrég gyerekeket is bevont fura, ám érdekes kísérleteibe. Egy alkalommal a kicsiknek szomorúságot kellett érezniük, miközben egy robotot irányítottak az agyukkal. “Az Emotional Arcade pont erről szól”, mondja Hoff. “Hogy megértessük magunkkal, hogy teljesen rendjén van érzelmeket éreznünk és kifejeznünk, még akkor is, ha ez a képességünk és lehetőségünk eltűnőben van a társadalomból. Olyan világban akarok élni, amelyben legalább egy olyan hely van, ahol arra biztatnak bennünket, hogy érezzünk”, fejtette ki Hoff a Mashable internetes oldalnak.

A szakember úgy véli, az Emotional Arcade jó módszer arra, hogy az emberek felfedezzék a bennük rejlő érelmeket és ne visszafogják, hanem felvállalják azokat.