Ahol a legtámogatottabb az anyaság – Magyarország toplistás!

Amerika sok mindent jól csinál, de az anyasági támogatás nem tartozik az erősségei közé. A világ 196 országa közül az Egyesül Államok azon négyek egyike, amelynek nincs átfogó rendszere arra, hogy amikor gyermek születik, a szülők fizetett szabadságra mehessenek. Más országok viszont jeleskednek e tekintetben, köztük Magyarország is, amely a listán az első tíz között szerepel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyasági támogatás
2016. szeptember 05. Gyarmati Orsolya

Amerika sok mindent jól csinál, de az anyasági támogatás nem tartozik az erősségei közé. A világ 196 országa közül az Egyesül Államok azon négyek egyike, amelynek nincs átfogó rendszere arra, hogy amikor gyermek születik, a szülők fizetett szabadságra mehessenek. Más országok viszont jeleskednek e tekintetben, köztük Magyarország is, amely a listán az első tíz között szerepel.


Finnország

A várandós anyák Finnországban hét héttel a szülés várható időpontja előtt mehetnek el fizetett szabadságra. A baba megérkezése után még 16 hétig maradhatnak otthon ilyen feltételekkel, függetlenül attól, hogy az anya tanuló, munkanélküli, egyéni vállalkozó, vagy alkalmazott-e. A finn kormány az apáknak 8 hét fizetett szabadságot biztosít! Amikor egy kisgyerek betölti a harmadik életévét, a szülők kérhetnek részleges szülői szabadságot, így kevesebb órában dolgozhatnak. Ez a lehetőség addig tart, amíg a gyermek második osztályos nem lesz.

Dánia

Az újdonsült kismamák 18 hétig maradhatnak otthon úgy, hogy azt az állam fizeti is: négy hetet szülés előtt, 14 hetet szülés után. Amikor ez az időtartam letelik, a szülők további 32 hetet oszthatnak fel maguk között úgy, ahogy a nekik a legjobb. Ha valamelyik szülő vagy a gyermek megbetegszik, 14 hét extra fizetett szabadság jár a családoknak. A dán kormány összesen 52 heti fizetett szabadságot köteles biztosítani.

Svédország

Ha egy svéd családba kisbaba érkezik, 480 nap fizetett szabadságra jogosultak, bár ilyenkor csak a fizetésük 80 százalékát kapják meg. A 480 napon felül az anyáknak jár egy 18 hetes szülési szabadság is. Amikor ez letelik, a dánokhoz hasonlóan a maradék időt a szülők a számukra megfelelő módon oszthatják be egymás között.

Belgium

A belga anyák 15 hetet vehetnek ki fizetett szabadságként, miután a gyermekük megszületet. Az első 30 napban a fizetésük 80 százalékát, a hátralévő kb. 11 héten a 75 százalékát kapják meg. Az apák 10 napig lehetnek otthon, ebből három napig a teljes fizetésüket, a maradék hét napon annak 82 százalékát kapják.

Izland

Az izlandi szülők kilenc hónapig lehetnek otthon a kisbabával, de úgy, hogy ezt az időtartamot el kell felezniük egymás közt. Amikor egy anya megszül, három hónapot lehet a babával fizetett szabadságon, utána az apa kap három hónapnyi „eltávot”. Ezután a pártól függ, hogyan osztják fel a maradék három hónapot. Amíg tart a szülési szabadság, a szülők fizetésük 80 százalékát kapják meg.

Szerbia

A szerb anyák 20 hétig lehetnek teljes fizetéssel otthon szülés után. Ezt követően van még egy évük, amit a gyerekükkel tölthetnek. Az első 26 héten még megkapják a teljes fizetésüket, a 27-39. hét között a 60 százalékát, a 40-52. hét között pedig a 30 százalékát. Az apáknak összesen egy hét teljes fizetéssel járó szabadság jut.

Norvégia

A norvég rendszer rugalmas és nagylelkű: az anyák 35 hét szabadságot kapnak teljes fizetésel, vagy 45 hetet 80 százalékos fizetéssel. Az apák 0-10 hetet kaphatnak attól függően, hogy mennyit keres a feleségük. Együtt a két szülő kivehet még plusz 46 hetet teljes fizetéssel vagy 80 százalékkal 56-ot!

Magyarország

Hazánkban az anyák 24 hétig fizetésük 70 százalékát kapják meg, de ezt az időszakot már négy héttel a szülés várható időpontja előtt megkezdhetik. Az apák egy hét teljes fizetéssel járó szabadságot kapnak. A 24. hét után a szülők további 156 hetet vehetnek igénybe, amit feloszthatnak maguk között. 104 hétig a fizetés 70 százalékát kapják meg, a fennmaradó időszakban pedig egy alapdíjat.

Észtország

Az észt anyáknak 140 nap teljesen fizetett szabadság jár, amit már 30-70 nappal a szülés előtt megkezdhetnek. Az észt apák két hét fizetett szabdságot kapnak, amiből tetszőleges időt a terhesség utolsó két hónapja alatt is kivehetnek. Miután a 140 nap lejár, a szülők kapnak még 435 napot. Ebben az időszakban a két szülő fizetésének átlaga alapján számolják ki a juttatásokat.

Litvánia

A kismamák 18 hétig teljes fizetést kapnak szülés után, az apák pedig négy hetet. Ezt követi még további 156 hét, amit a szülők tetszőlegesen oszthatnak fel maguk között. Eldönthetik, hogy 100 százalékos fizetést kérjenek 52 hétig, (vagyis amíg a gyerek egyéves nem lesz), vagy 70 százalékos fizetést 104 hétig (a gyermek 2. születésnapjáig.) A fennmaradó hetekre nem kapnak támogatást.

Forrás: Business Insider (via)