Ahol a városban terem a friss helyi élelmiszer

Csirke kapirgál a new yorki háztetőn, salátáskert a Getty központjában, kacsák és méhkasok Detroitban. Amerikában hódítanak a piacra termelő innovatív városi zöldségkertek és gazdaságok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 14. Gyarmati Orsolya

Csirke kapirgál a new yorki háztetőn, salátáskert a Getty központjában, kacsák és méhkasok Detroitban. Amerikában hódítanak a piacra termelő innovatív városi zöldségkertek és gazdaságok.


Az elmúlt években számos városi gazdaságot hoztak létre Amerikában.  Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) jelentése szerint világszinten több mint 800 millió ember termel növényeket és tart állatokat városokban. Ez a világ élelmiszertermelésének 15-20%-át adja, ami jelentős arány. Míg a fejlődő országokban a városlakók megélhetési okokból termelnek élelmiszert, addig a fejlett országokban az élelmiszer rendszer fenntarthatósága a fő szempont.

Klímaváltozással a városi gazdaságoknak egyre nagyobb szerep jut. A városokban megtermelt élelmiszerek több szempontból is előnyösek:

  • Mivel az élelmiszert közel termelték, nincs szükség nagy távolságú szállításra és hűtésre. Így csökken a széndioxid kibocsátás, és a fogyasztók friss, tápanyagban gazdag élelmiszerhez jutnak.

  • A szállítás és hűtés költsége nem épül be az árba, így az versenyképes marad, vagy akár olcsóbb is. Ezáltal a szerényebb anyagi körülmények között élők is hozzájuthatnak friss, helyi élelmiszerhez.

  • A zöldségek többségének termési ideje rövid, így ezek ideálisak városi termelésre is.

  • A gazdálkodók a termékeket termelői piacokon vagy közösség által támogatott gazdaságok keretében tudják értékesíteni. Mivel a láncban nincs közvetítő (kereskedő), így több bevétel marad a termelőknél.

  • A FAO szerint a városi zöldség parcellák termőképessége akár 15-szöröse is lehet a nagyobb vidéki birtokokénak.

A városi gazdálkodásnak vannak egészségügyi és környezeti veszélyei is a FAO szerint. Például a szennyezett víz vagy termőföld kérdése, a szagok és légszennyezés kérdése, a permet és trágya használata, amely szennyezheti a vizeket.  A zárt rendszerű tetőteraszokkal, üvegházakkal és akvapóniás rendszerekkel sok fent említett probléma kiküszöbölhető. Az alábbiakban bemutatunk néhány sikeres vállalkozást Amerikából: