Akár tucatnyi újabb családbarát intézkedés jöhet

Nemrég a kormány döntött a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, amelynek köszönhetően a gyermekes családok 99 százaléka igénybe tudja venni a könnyítést. A család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépései már előkészítés alatt vannak: tucatnyi új rendelkezés jöhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2013. július 31. szabo.daniel

Nemrég a kormány döntött a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, amelynek köszönhetően a gyermekes családok 99 százaléka igénybe tudja venni a könnyítést. A család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépései már előkészítés alatt vannak: tucatnyi új rendelkezés jöhet.


Múlt héten a kormány döntött: miután áttekintette a család- és népesedéspolitikai akciótervet, elfogadta egy elemét, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztését.
A döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Több portál is áttekintő táblázatokat készített a változások számszerűsítéséhez, az Index cikkéből kiderül, kiknek mennyivel maradhat több a borítékban. A kedvezmény mértéke családonként más, és jövedelemtől függő, elsősorban a kisjövedelmű, és a nagy gyerekszámmal rendelkező családoknak jelent nagy segítséget.

Tény – mondta megkeresésünkre a KDNP frakciószóvivője -, hogy a gyermekes családok közel 99 százaléka immár igénybe tudja venni az adókedvezményt, ezért nehezen érthetőek az ellenzéki kritikák. Pálffy István leszögezte, nem segélyalapú, hanem munkaalapú családpolitikában hisznek, ezért evidens, hogy az adót fizetőket támogatják. Megjegyezte, kritikusaik előszeretettel mossák össze a családi pótlékot a családi adókedvezménnyel, noha a kettő merőben más célt szolgál.
Pálffy kérdésünkre hangsúlyozta, az ország népesedéspolitikája gazdasági szempontból a legsarkalatosabb, hiszen el kell érni, hogy megfelelő számú adózó legyen a nyugdíj- és szociális rendszer fenntartásához.

Éppen ezért – emelte ki – a családi adókedvezmény kiterjesztési csupán egy lépése a család- és népesedéspolitikai akciótervnek, számos újabb intézkedés áll egyeztetés, illetve előkészítés alatt.

Mint azt már Giró-Szász András kormányszóvivő is előre jelezte, a kormány a “rugalmas” gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja majd. Ennek lényege, hogy a három év rugalmasan, 6-8 év alatt legyen igénybe vehető, vagyis az anyának legyen esélye visszamenni korábban dolgozni, de később is szabadon visszatérhessen gyermekéhez, ha szükséges.

Ezen túl esély van arra is, hogy hamarosan döntsenek a szülő felsőoktatási rendszerben töltött éveinek munkaviszonyként való elismeréséről, továbbá módosíthatják a médiatörvény egyes részeit annak érdekében, hogy a népesedéspolitika kérdései hangsúlyosabban jelenjenek meg a közmédiában.

Sok olyan intézkedés is előkészítés alatt van, amelynek komoly anyagi igényei is vannak, ezért ezekkel kapcsolatban a KDNP-s politikus jelezte, valóban csak tervek egyelőre.
Ilyen többek között az első és második gyermek megszületését serkentő egyes ösztönzők bevezetése – pl. az anyasági segély akár háromszorosára emelése -, vagy a jelenlegi 10-10-33 ezer forintos 1-3 közötti gyermek után járó adókedvezmény átstrukturálása.