Akik tényleg ingyen dolgoznak!

Létezik néhány pécsi fiatal, akik számára a munka nem teher, hanem szórakozás. Ráadásul nem is profitorientált célok vezetik őket: legtöbbször egy ebédért vállalnak különböző házimunkákat vadidegen embereknél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 06. bencze.aron

Létezik néhány pécsi fiatal, akik számára a munka nem teher, hanem szórakozás. Ráadásul nem is profitorientált célok vezetik őket: legtöbbször egy ebédért vállalnak különböző házimunkákat vadidegen embereknél.


Több mint kétezer lájk meggyőző erővel bír. Legalábbis a „Megcsináljuk helyetted Pécs” elnevezésű kezdeményezés facebook profilján található több tucat fotó azt bizonyítja, bizony a Mecsek alján igencsak komoly érdeklődés mutatkozik a lelkes fiatalok segítő kezeire. Miután a repertoár széles, özönlenek a megkeresések. Az eredetileg öt srácból, később pedig három lánnyal bővülő csapat nemcsak takarít, füvet nyír vagy gyümölcsöt szed, de vállal költöztetést, építettek parkolót és számítógép telepítése sem ismeretlen számukra. Sőt! Egy leharcolt busz renoválásában is részt vettek már.

Nem kell a pénz

Számunkra ez elsősorban buli – állítják a fiatalok, akik szerint nem árt olykor a szabadidejüket hasznosan eltölteni. Hirdetésük mindenesetre beszédes: „Lehetsz idős vagy fiatal, egyedülálló vagy házas, kutyás vagy macskás, mi megcsináljuk helyetted! Akár a házban, akár a kertben akad tennivalód! Keress bátran! 🙂

Nincs kedved mosogatni, kitakarítani a szobádat vagy esetleg a kutyát levinni sétáltatni!? Ha problémád van, keress fel minket és megcsináljuk. Cserébe adományként bármit elfogadunk, ami nem muszáj, hogy pénz legyen.”

 

Ragadós példa

Kivételt egyedül a benzinköltség jelent. A Pécstől távolabb eső településekre ugyanis nekik is el kell jutniuk. Kizárólag az üzemanyag árát szokták elkérni. A biznisz még így is kecsegtető: hiszen cserében akár 10 szorgos kéz cipeli a nehéz bútorokat, vagy éppen kaszálja a füvet. A fiatalok állítják, az emberek örömmel veszik, ha a bartermunkát, volt rá példa, hogy wellness belépőt kaptak, de olyan is, hogy valaki egy logót tervezett nekik. A többség pedig egy kiadós ebéddel vagy vacsorával hálálja meg a munkát.

A kezdeményezés kisebb hullámot indított el az országban: testvércsapatok alakultak Kaposvárott, Sopronban, Nyíregyházán és Kecskeméten is, ami egyértelműen bizonyítja, önzetlen emberek számos helyen élnek még az országban! A beérkezések száma pedig annak ékes bizonyítéka, hogy rászorulókban sincs hiány. A pécsi fiatalok több hétre előre be vannak táblázva, ráadásul ősztől az iskola miatt is erősen redukálódott a szabadidejük.

De mit is kell tenni, hogyha szeretnénk a segítségüket kérni? Egyszerűen vagy a facebook oldalukon, vagy az email címükre (megcsinaljukpecs [at] gmail [dot] com) dobunk egy üzenetet, és ők jönnek.