Most akkor hány adag zöldséget és gyümölcsöt kell enni egy nap?

Ötöt? Hetet? Tízet? Mindegyikre vannak tudományos bizonyítékok, de mi az igazság? Soroljuk az érveket és ellenérveket, ha már lassan úgyis szezon van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 05. Dívány

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége új, 2016-ban nyilvánosságra hozott ajánlása szerint naponta minimum négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell fogyasztani. Ebből legalább egy adag friss vagy nyers legyen, és nem, a burgonya sajnos nem számít bele semmilyen formában. Ez a fele sincs egyébként annak a porciónak, amit egy új kutatások szerint kellene fogyasztani, kutatók szerint tíz adag az igazi, de azért akad, aki inkább hetet vagy ötöt ajánl.

Elég napi egy alma, és nem lesz semmi baja

Ebben ugye már régóta nem hisz senki, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 1990-ben tette közzé az ötadagos ajánlást, amit nagyon sok ország átvett. Utána számos kutató foglalkozott azzal, hogy ez a mennyiség milyen arányban befolyásolja az élettartamot és az esetlegesen fatális betegségek kockázatát, Majd sorra jöttek az olyan tanulmányok, amik szerint az öt adag lehet, hogy kevés. 2014-ben kutatók 65 ezer brit adatait vetették össze a halálozási aránnyal. Addig természetesen ők is eljutottak, hogy minél több zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri vagy daganatos betegségek okozta halálnak. Azok körében, akik átlagosan egy adagnál kevesebbet ettek, kétszer akkora volt ez az arány mint azoknál, akik több mint 7 porciónyit fogyasztottak naponta – írja a Conversation.

A cikk itt folytatódik!