Alapvető tényekkel és adatokkal nincs tisztában az abortuszstatisztikákról a társadalom!

Raffai Péter, aki a közelmúltban publikálta frissített tanulmányát a családháló.hu-n, a hazai demográfiai helyzet és az abortuszszabályozás kapcsolatáról, most szerkesztőségünkhöz eljutattatott állásfoglalásában reagál a napokban felröppent hírekkel, felmésérsekkel kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2013. október 14. Paulik András

Raffai Péter, aki a közelmúltban publikálta frissített tanulmányát a családháló.hu-n, a hazai demográfiai helyzet és az abortuszszabályozás kapcsolatáról, most szerkesztőségünkhöz eljutattatott állásfoglalásában reagál a napokban felröppent hírekkel, felmésérsekkel kapcsolatban.


Véleményem szerint a munkánktól [1] nem függetlenül, a PATENT Egyesület felmérést készíttetett a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel a magyar lakosság hozzáállásáról hazánk abortuszszabályozásához. A felmérés eredményét a PATENT a saját honlapján [2], valamint az Index hírportálon [3] is közölte.
 
A részletes értékelést mellőzve, az alábbiakban közölném személyes meglátásaimat a felmérésről.
 
1. Ma a magyar társadalom többsége sajnos alapvető tényekkel és adatokkal sincs tisztában a jelenlegi abortuszstatisztikákról és -szabályozásról [4]. Jól mutatja ezt a 4. oldali kimutatás [2], ami szerint a megkérdezettek legfeljebb 13%-a van tisztában azzal a ténnyel, hogy az abortuszok száma évről évre csökken [5] (szemben 45-60% olyannal, aki szerint növekszik ill. változatlan!).
 
Úgy gondolom, a megkérdezettek jellemzően elégséges ismeret nélkül adtak választ, visszatükrözve a közgondolkodásban élő téves berögzüléseket. Ma még egy ilyen felmérés – előre kiszámíthatóan – az abortuszszabályozás változatlanul hagyását vagy enyhítését pártolóknak kedvez.
 
2. Az Alkotmánybíróság (AB) már 1998-ban egyértelműen kimondta, hogy minden olyan szabályozás, ami korlátlanul érvényesíti az anya akaratát az abortuszok elvégzésében, alkotmányellenes [6]. Meggyőződésem, hogy 1992 óta ilyen a “súlyos válsághelyzet” indikációjú abortuszok szabályozása. Az AB 1998-as határozata az új alaptörvény hatályba lépésével változatlanul fennáll.
 
Ilyen szabályozás az AB-határozat szerint alkotmányossá csak úgy lenne tehető, ha a törvényhozók törölnék az alkotmányból (alaptörvényből) az állam az emberi jogok védelmére irányuló objektív kötelezettségét. Ez 1989 óta olyan alapvető eleme az alkotmánynak, hogy – azt gondolom – megtörténtét a “lehetetlen” kategóriájába utalhatjuk. Meggyőződésem, hogy az abortuszok további liberalizálásáért a magyar állam nem fogja feladni a saját fundamentumát.
 
Mindebből következően nem az számít, hogy a szabályozás megváltoztatásával hányan és milyen arányban értenek egyet. Ha igaz, hogy a jelenlegi szabályozás alkotmányellenes, az abortuszokhoz való hozzáférést szűkíteni kell. Hogy igaz-e, erről szükség esetén újra az AB-nek kell döntenie. Ezért kell, hogy a kérdés ismét az AB elé kerüljön.
 
Hiába szorgalmaz ilyet a PATENT Egyesület, Magyarországon nem enyhíthető tovább az abortuszszabályozás úgy, hogy az megfeleljen az Alaptörvény vagy a korábbi alkotmány követelményeinek. Hogy a szabályozás változatlan maradhat-e, az a törvényhozók belátásán, vagy az AB újabb határozatán múlik majd.
 
Hivatkozások:
[4] Egy összefoglalóért lásd például: http://www.lelekvadasz.hu/raffai/abortusz_kivonat.pdf
[6] Egy összefoglalóért lásd például: http://www.lelekvadasz.hu/raffai/abortusz_alkotmanyellenesseg.pdf