Alkohol várandósan? Kis mennyiségben nem árt!

Friss kutatási eredmények szerint napi egy pohárka bor nem tesz kárt a magzat agyi fejlődésében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. augusztus 13. Gyarmati Orsolya

Friss kutatási eredmények szerint napi egy pohárka bor nem tesz kárt a magzat agyi fejlődésében.


Egy igen nagyívű kutatás során 7000 tízéves gyerek egyensúlyérzékét vizsgálták, amely az egyik legjobb indikátora a magzati idegi fejlődésnek. A felmérés eredménye szerint heti 3-7 kis pohár bor semmiféle észlelhető kárt nem okoz a gyerekek idegrendszeri, vagy kognitív funkcióiban.

A várandósság alatti alkoholfogyasztás számos probléma gyökere lehet: okozhat szívvel, tanulási készséggel és viselkedéssel kapcsolatos problémákat. A nagy mennyiségű alkohol egyértelműen káros és veszélyes, azonban a kutatók véleménye eltér atekintetben, hogy vajon mekkora az a napi mennyiség, amelynek megivása már gondot okozhat a magzati fejlődésben.

A briteknél egészen mostanáig heti maximum 1-2 pohár bor jelentette a megengedett, elfogadható mennyiséget – egészen mostanáig. A BMJ Open online orvosi folyóirat által publikált cikk ugyanis közzétette azt a kutatási eredményt, amely során 90-es évek elején született gyerekek egészségi állapotát vizsgálták hosszú időn keresztül. Azt tesztelték, mennyire képesek egyensúlyozni egy gerendán. Az eredményeket aztán összevetették azzal, hogy annak idején mennyi alkoholt fogyasztottak ezeknek a gyerekeknek az anyukái, amíg várandósak voltak velük.

Azok a gyerekek, akiknek az anyukája hetente akár 7 pohár bort megivott, semmivel sem voltak gyengébbek, mint azok, akiknek az édesanyja egyáltalán nem fogyasztott alkoholt a várandósság során. A cikk a fenti eredményeket olyan kutatásokkal is megerősítette, amelyek során a gyerekek matematikai, olvasási, szociális és érzelmi képességeit vizsgálta az anya várandóssága során fogyasztott alkohol mennyiségének tükrében, írja a The Independent.

Dr James Nicholls, az Alcohol Research UK egyik kutatója elmondta: “Noha nagyon sokan úgy vélik, hogy várandósság alatt egyáltalán nem lenne szabad alkoholt fogyasztani, a kutatási eredmények egyre inkább azt bizonyítják, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás nem tesz kárt a magzatban.”