Állami támogatást kapnak Izraelben az otthonszülő anyukák

Az izraeli jogi tanács vasárnap megszavazta azt a javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy mostantól az otthon szülő nők is kapjanak állami támogatást, méghozzá ugyanannyit, mint a kórházban szülő anyák.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyasági segély
2016. március 22. Gyarmati Orsolya

Az izraeli jogi tanács vasárnap megszavazta azt a javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy mostantól az otthon szülő nők is kapjanak állami támogatást, méghozzá ugyanannyit, mint a kórházban szülő anyák.


Mostanáig az otthonszülést választó nők semmiféle anyagi juttatásban nem részesülhettek gyermekük után – az izraeli kormány így próbált nyomást gyakorolni a várandós nőkre, hiszen emiatt sokkal kevesebben döntöttek az otthonszülés mellett.

Izraelben jelenleg évente 6-800 szülés történik otthon. Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, az az éves kiadásokat 1.4 millió sékellel fogja megemelni.

A javaslatot előterjesztő Tamar Zandberg a szavazást megelőzően azt mondta, hitt abban, hogy a javaslatot megszavazzák majd annak ellenére, hogy az az ellenzék oldaláról származik. A javaslat egy kiterjesztett változatát néhány héttel korábban a miniszteri tanács elé is felterjesztették, s maga az igazságügyi miniszter, Ayelet Shaked is támogatta.

Shaked sokat dolgozott azon, hogy megszerezze Yaakov Litzman egészségügyi miniszter támogatását, s végül sikerrel járt.

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a kórházi szülés az alacsony rizikófaktorú várandósságok és szülések esetében orvosilag nem indokoltak. Egy nőt nem lehet pénzügyi akadályokkal megakadályozni abban, hogy a számára legjobb módot válassza gyermeke világra hozatalához. A várandósság és a gyermekszülés komplex, személyes és privát folyamat, az államnak pedig minden döntést tiszteletben kell tartania”, hangsúlyozta Zandberg.

(via)


Az Izraelben az otthonszülés kapcsán zajló folyamat példaértékű és mindenképp követendő minden olyan országban, ahol az otthonszülést valamiféle negatív, felelőtlen, vagy meggondolatlan gondolkodásmóddal társítják. Pénzügyileg „zsarolni” egy anyát azért, hogy úgy és ott szüljön, ahol és ahogyan az épp regnáló erőknek tetszik mindenképpen alapvető jogokat sért, miközben megkérdőjelezi az anyáknak azt a képességét, hogy felelősségteljesen tudnak dönteni arról, miként szeretnék világra hozni gyermeküket. Reméljük, hogy a javaslatból hamarosan törvény születik, amely utat mutat majd minden olyan kormánynak, amely a kórházi szülést valamilyen okból jobbnak, biztonságosabbnak, elfogadhatóbbnak vagy kizárólag elfogadhatónak tartja, mint az otthonszülést.