Állat+kisgyerek: minél több, annál jobb!

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy vajon pici gyerek mellett szabad-e, egészséges-e háziállatot tartani, különösen a lakásban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 17. Gyarmati Orsolya

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy vajon pici gyerek mellett szabad-e, egészséges-e háziállatot tartani, különösen a lakásban.


Nekünk ugyan nincs se kutyánk, se macskánk, de a nagyszülőknél például van egy „benti” macska, a barátnőmék pedig két óvodáskorú kisfiúval és egy középkorú labradorral osztoznak a lakáson. Persze, akármennyit porszívóznak, minden csupa kutyaszőr, ráadásul állítják, hogy ez kifejezetten egészséges.

Kicsit utánaolvasva meglepődve vettem tudomásul, hogy igazuk van: ez nem csak hogy nem árt a gyereknek, hanem még direkt jót is tesz neki. Mi több, egy állat nem is elég, még jobb, ha számtalan macskával és kutyával élünk egy háztartásban.

Minél több, annál jobb

Korábban azt hittük (és az allergológusok is azt hitték), hogy a lakásban tartott kutya vagy macska növeli a kutya- vagy macskaszőr allergia esélyét. Ezzel szemben az eredmények nem ezt igazolják: a kettő vagy több lakásban tartott állattal együtt élő gyermekek körében sokkal ritkábbak az allegiás megbetegedések egy kutatás szerint.

A kutatók 474 egészséges csecsemő fejlődését követték hét éves korukig. Köztük 220 olyan gyerek volt, akik nem éltek együtt állatokkal, 184 kisgyermek pedig úgy nőtt fel, hogy legalább két kutya vagy macska is lakott a lakásban. Hét éves korukra a kutyátlan-macskátlan gyerekekkörében gyakrabban fejlődött ki kutya- vagy macskaszőr allergia. Például az állat nélkül felnövő gyerekek 15,5 százaléka, az egy kutyával vagy macskával felnövők 11,6 százaléka, míg a minimum két állattal (értelemszerűen minimum két kutya vagy két macska vagy egy kutya és egy macska) lakó gyerekek 7,7 százaléka lett hét éves korára allergiás a macskaszőrre.