Ambuláns szülés – ezért (is) távozott Katalin hercegné olyan hamar a kórházból

Katalin hercegné mindhárom szülése után pár órával távozott a kórházból, ahol világra hozta gyermekét. Az ambuláns szülés bevett gyakorlatnak számít Nagy-Britanniában, de hogy mit is jelent ez a gyakorlatban?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tervezet
2018. május 08. Czefernek Léna

Nemrég megszületett a brit uralkodócsalád legifjabb tagja, Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermeke. Lajos herceg – csakúgy, mint testvérei – nem sokkal a születése után a fotósok kereszttüzében találta magát, hiszen Katalin hercegné elhunyt anyósához, Dianához hasonlóan – szakítva a régi otthonszülős hagyományokkal – kórházban hozta világra gyermekeit. Katalin számunkra talán furcsa módon, ám az ottani kórházi gyakorlatnak megfelelően már aznap el is hagyta az intézményt.

Sokan bámulattal vegyes csodálattal, míg mások szánakozva kommenteltek a szülés után pár órával sminkben és magassarkúban pózoló hercegné teljesítménye előtt – ám az ambuláns szülés nagyon is élő gyakorlat a szigetországban – maximum a legtöbb anyukának nem jár profi hajas-sminkes-stylist háttér a távozáshoz. Katalin hercegnét persze 21 fős orvosi stáb is felügyelte a szülése alatt, de még a helyi szokásokhoz képest is hamar hagyta el a St. Mary’s Kórház szülészeti osztályát, állítólag azért, hogy minél kevesebbet zavarják az ott tartózkodókat.

Aki nem akar otthon szülni

Az otthonszülésnek ma már megteremtették a jogi feltételeit Magyarországon, ám nagyon sokan érezhetik úgy, hogy nem szeretnének az otthonukban szülni, szükségesnek érzik a kórház kínálta tárgyi feltételeket, ahhoz hogy biztonságban legyenek. Azonban előfordulhat, hogy ezek az anyukák különböző okokból (otthon vár a kistesó, nem szeretnének elszakítva lenni az újszülöttől/apukától/nagymamai segítségtől, nem szeretnék, ha a babájuk az anyatejen kívül mást is kapna, vagy csupán jobban éreznék magukat a saját otthonukban) mégsem szeretnének napokat a kórházban tölteni. Számukra lehet megoldás az ambuláns szülés.

Mi is az ambuláns szülés?

Az ambuláns szülés azt jelenti, hogy a szülést követően 24 órán belül a kismama és újszülöttje távozik a kórházból. Természetesen mindez abban az esetben lehetséges, ha az édesanya ÉS a baba állapota is megfelelő és az utógondozás feltételei is adottak. A WHO 2013-as ajánlása is 24 órás megfigyelést tart indokoltnak a szülést követően. Az ambuláns szülés lehetősége – azaz a kórház elhagyása a szülést követő 24 órán belül – ma Magyarországon törvényileg adott, ám nehezen kivitelezhető. A kórházak általános gyakorlata Magyarországon az, hogy a szülést követő 72 órán át bent tartják az anyát és a babát az intézményben, ennek – problémamentes szülés esetén – valójában nincs egészségügyi indoka. A gyakorlat azért alakult így, mert hüvelyi szülést követően az intézmény csak 72 órás fekvőbeteg ellátás után kap teljes OEP finanszírozást.

[shortcodefblock title=”Mit mond a törvény?” igazitas=”left” szelesseg=”40″]„12. § (1) A betegnek joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E jog csak törvényben meghatározott esetekben korlátozható.” [/shortcodefblock]

Nem veszélyes az ambuláns szülés?

Sokan kérdőjelezik meg az ambuláns szülés létjogosultságát arra hivatkozva, hogy a kórház biztonságosabb, ha “bármi történik”, illetve azzal is érvelnek az ellenzők, hogy a kezdő anyukának szüksége lehet az első napokban szakszerű segítségre. Valóban fontos kérdés, hogy van-e megfelelő háttér, amely a post-partum időszakban az anya és az újszülött megfigyelését szakszerűen el tudja látni. Magyarországon erre a védőnői hálózat és a gyermekorvosok vannak jelenleg “kiképezve”, de ez a hálózat nem fedi le az ország egészét. Hiányoznak ugyanakkor a szoptatás támogatásához szükséges szakemberek. A szülés után megfelelően kivizsgált és támogatott anyuka szintén megfelelően ellátott és felmért újszülöttel semmivel sincsen nagyobb veszélyben otthonában, mint a kórházban, s egészségügyileg nem elvesz, hanem hozzáad lehetőségeikhez az otthoni, támogató közeg.

A hazaengedés szigorú feltételekhez van kötve

2017-ben született egy tervezet az ambuláns szülésre vonatkozóan, de ez akkor nem valósult meg. Ebben azt javasolták, hogy a problémamentes terhesség és szülés utáni esetekben a szülő nő és a normális újszülött diagnózisú, 2499 g feletti születési súlyú újszülött, 24 órát követően legyen elbocsátható az intézményből – a szülő nő kérésére. Mindez abban az esetben lehetséges, ha a szülés időpontja a 37-41. terhességi hét között történt, spontán jó állapotban született az újszülött és a posztnatális időszak is eseménytelen volt. “A 24 órát követően az intézményből történő hazabocsájtás csak abban az esetben alkalmazható, ha azt minden érintett egészségügyi állapota indokolja, amelyért az intézeti elbocsátó orvos a felelős személy.” A további, részletes előfeltételek között olyan kitételek szerepeltek, hogy a baba pisilt-kakilt, evett többször is, de szerepelt az anya előélete is, azaz csak többedszer szülő nőknek adták volna meg az engedélyt. Érdekesség, hogy otthonszülés esetében nincs ilyen kitétel.

Fél nap vagy 6? Nem mindegy!

Ezen a térképen jól látszódik, hogy az ambuláns szülés csupán számunkra tűnik elképzelhetetlennek, a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít. Sárga színnel azokat az országokat jelölik, ahol kevesebb, mint egy napot tartózkodnak az anyukák kórházban, a zöld régiók egyre sötétedő sorrendben mutatják az intézményi idő növekedését. Sötétzölddel jelölik az 5 vagy annál több napi benn tartózkodást, míg a fehér mezőkről nincs adat.

Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy ország fejlettségét mutatja, hogy mennyi időt töltenek az anyukák a kórházban, de ez téves következtetés – ami a térképen is jól látható. Akit érdekel, hogy egy átlagos egyiptomi vagy éppen brit, esetleg ukrán vagy svájci anyuka mennyi időt tölt el egészségügyi intézményben a szüléséhez kapcsolódóan, az alábbi, 70 országot feltüntető táblázatból mazsolázhat. A grafikon egészen pontosan azt mutatja, átlagosan mennyi időt töltenek el a kórházban az édesanyák egy sima (nem iker) hüvelyi szülést követően világszerte. Kiderül, hogy egy átlagos brit anyuka másfél napot, míg egy spanyol 2,4-et tölt kórházban, a legkevesebbet, fél napot pedig Egyiptomban számítják. Ukrajnában 6,2 nap az átlag, ezzel ők a “sereghajtók”, de Magyarországon is öt nap jön ki összesen.

Térkép forrás: http://journals.plos.org