Ami a hallgatás mélyén rejlik: traumatikus szülésélmények

Május elején két kisgyermekes anyuka fogta magát, beült az autóba és elindult, hogy átszelve Amerikát minél több olyan nőt látogasson meg és fotózzon le, akinek a szülése traumatikus volt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. május 19. Gyarmati Orsolya

Május elején két kisgyermekes anyuka fogta magát, beült az autóba és elindult, hogy átszelve Amerikát minél több olyan nőt látogasson meg és fotózzon le, akinek a szülése traumatikus volt.


Az amerikai nők egyharmada emlékszik a szülésére úgy, mint traumatikus eseményre. Ám ez az emlékezés leginkább csendben, magukba fojtva történik. Cristen Pascucci szüléstanácsadó, a természetes és méltóságteljes szülés szószólója és Lindsay Askins dúla és hivatásos fényképész épp cikkünk írásának idején autóznak el San Franciscotól Philadelphiáig, hogy találkozzanak azokkal a nőkkel, akik vagy átélői, vagy szemtanúi voltak traumatikus szüléseknek és a nőgyógyászati erőszaknak nevezett jelenségnek.

Minden nő, aki kész megosztani a történetét, megtöri a hallgatást. Ezért is nevezte el Pascucci és Askins a projektet Exposing the Silence-nek. A két nő célja, hogy azáltal, hogy ezek az anyák megszólalnak, majd profi fotókat készítenek róluk mint erős, szép nőkről, visszaadjanak valamennyit a szülés során elvesztett önbizalmukból.

Pascucciék három kérdést tesznek fel minden nőnek, aki vállalkozik a találkozóra:

Mi volt traumatikus a szüléseddel kapcsolatban?
Mi történne, ha beszélnél erről másoknak?
Hogyan próbálod visszanyerni az erődet (magabiztosságodat)?

Pascucci fia születése után, 2011-ben döntött úgy, hogy feladja karrierjét és minden erejével az amerikai szülések és az anyagondozói rendszer tanulmányozására koncentrál, valamint arra, hogy ezen témakörön belül milyen jogai vannak (elméletben és gyakorlatban) az anyáknak. Pascucci az ImprovingBirth.org alelnöke és a Birth Monopoly alapítója. Munkája során együttműködik az orszg vezető ügyvédeivel, szervezetekkel, tanácsadókkal annak érdekében, hogy a szülések során sokkal jobban elismerjék és tiszteletben tartsák a nők jogait

Lindsay nem csupán fotós, de kifejezetten szülésekre ‘specializálódott’ fényképész és dúla. Munkája során rengeteg születéstörténetet hallott olyan nőktől, akik nőgyógyászati erőszak áldozatai lettek. (A nőgyógyászati erőszak létező fogalom az amerikai jogban! – a szerk.) Lindsay egyre erősebben érezte, hogy valamit tennie kell, hogy tudatosítsa az emberekben ezt a jelenséget, s végül Cristennel együtt belevágtak az Exposing the Silence-projektbe.

Az Exposing the Silence másik célja, hogy tudatosítsák az emberekben, milyen komoly és általános, és mennyire félreértett, félválról vett jelenség a szülési trauma és a nőgyógyászati erőszak.

“Itt az idő, hogy találkozzunk ezekkel a nőkkel és dokumentáljuk történeteiket. Itt az idő, hogy a nők azt érezzék: érzéseik és tapasztalataik kimondhatóak. Itt az idő, hogy a közvélemény tudomást szerezzen arról, mi zajlik a szülőszobákon. Itt az idő, hogy a nők magabiztosságot érezzenek, amikor a szülési traumájukról beszélenk. Itt az idő, hogy a jogrendszer komolyan vegye ezeket az eseteket. Itt az idő, hogy a szülészeti osztályokon drasztikus változások történjenek, ami a nőkkel való bánásmódot illeti” – olvasható a project honlapján.