Amiket minden gyereknek meg kell(ene) tanítani táborozás előtt

Mérföldkőnek is tekinthetjük, amikor a gyerekünk először alszik ott egy táborban. Nem kell túlizgulni a dolgot, de pár dologra mindenképpen tanítsuk meg őt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 26. Gyarmati Orsolya

Mérföldkőnek is tekinthetjük, amikor a gyerekünk először alszik ott egy táborban. Nem kell túlizgulni a dolgot, de pár dologra mindenképpen tanítsuk meg őt!


      Tartsd tisztán a szállásodat!

Legyen szó sátorról, kisházról vagy egy szobáról, mondjuk el csemeténknek: bárhol is aludjanak a tábor során, tartsa tisztán, rendben a fekhelyét és a saját dolgait.Hívjuk fel a figyelmét arra is, hogy ne hagyjon elöl ételt, mivel egyrészt az odavonzza a legyeket, hangyákat, darazsakat (amivel a lakótársak kicsit sem lesznek kibékülve), másrészt a melegben hamar megromlik minden.

      Mosd ki a koszos ruhát!

Bár erre sok táborban nincs lehetőség, legalább a zoknikat és az alsóneműt mosdókagylóban is át lehet mosni. Tanítsuk meg neki az alapokat otthon.

      Étkezz rendesen!

Sem az összevissza étkezés, sem a rossz minőségű ételek, sem a túl kevés táplálkozás nem vezet jóra. Mindezek könnyen okozhatnak fáradtságot, püffedést, hasfájást, fejfájást. Mielőtt a gyerek elindul a táborba, beszéljük át vele, otthon mi szokott az asztalra kerülni, mi számít egészségesnek és mi nem, és tanítsuk meg, hogyan tud okosan választani.

     Fürödj!

A táborozó gyerekek egyik jellegzetessége, hogy nagy ívben kerülik a mosakodási lehetőségeket, beleértve a fogmosást is. Úgyis mindenki ugyanolyan koszos, minek pazarolni a vizet? Ez is egyike azon dolgoknak, amiről érdemes elbeszélgetni, mielőtt a gyerek kilép a hátizsákjával az ajtón…

Tudd, hogyan kérj segítséget!

Legyen akár egy kiránduláson az erdőben, vagy egy tó közepén, győződjünk meg róla, hogy gyerekünk tudja, hogyan és kitől kérjen segítséget. Fontos, hogy az eszükbe véssék: ha valaki megsérül, rosszul van, stb, azonnal keresni kell egy felnőttet, de ugyanez a helyzet, ha valakit bántanak, vagy egyszerűen csak honvágya van.

      Ellenőrizd, van-e kullancs benned!

A kullancsok Lyme-kórt okozhatnak, amelynek hosszú távú és veszélyes következményei lehetnek. Tanítsd meg a gyereket arra, hogyan győződhet meg róla, nincs-e benne élősködő!

     Tudd anya / apa számát kívülről!

Egy telefonszámot már egy ötéves gyerek is könnyedén meg tud jegyezni. Ha bármi történne, fontos, hogy  gyerek, vagy a táborvezetők azonnal tudják értesíteni a szülőket.

Forrás: NJ Family (via)